Aug 27, 2015

Baby Winter: First Pregnancy Di Perantauan

Salam Perantauan readers~
Masih adakah orang yang lalu-lalang di blog yang dah berhabuk ni? Hehe..
Harapnya semuanya sihat walafiat.
Alhamdulillah I kat sini sihat-sihat sahaja dan sedang menikmati hari-hari terakhir musim panas yang akan melabuhkan tirainya.
Sounds dramatic, isn't it?
Mana tak dramatiknya sebab soon will be autumn and winter.
Cuaca sejuk dan I tak mampulah nak duduk rumah dengan berpakaian tebal.
But still, enjoy and cherish every moment in UK.

Untuk pengetahuan readers, ahlhamdulillah sampai juga rezeki untuk menikmati pemberian Tuhan Yang Maha Kaya ini; rezeki pregnant anak yang pertama.
Soon will be 20 weeks which is half way from my pregnancy.
Lama betul berkira-kira nak menaip di entry tapi sudahnya morning sickness, sibuk dan berbagai lagi alasan yang menarik. Hehe..
Insha' allah, due bersalin pada 15 Januari 2016; in winter.
Yes, in WINTER!
Baby Winter!

Sememangnya pengalaman pregnant di negara orang ni dugaan sangat kuat (bagi I) lagi-lagi tang cravings.
Nangis banyak kali mintak husband nak balik Malaysia sebab nak makan itu dan ini.
Tak mampu nak telan makanan kat sini during my first trimester.
FYI, this pregnancy is something that we didn't expect sebab tak nak kecewa dan so on.
Dahlah tu memang tak percaya diri ni pregnant sampai kena test banyak kali! Lalala~


Belilah pregnancy kits yang dari semurah-murah di Tesco Express.
Sederhana mahal di Superdrugs.
Dan semahal-mahal Clearblue.

Jadi, pengalaman berjauhan di memang mencabar.
Hanya bergantung pada suami dan kawan-kawan kat sini.
Sebab I kuat makan, jadi bila cravings tu, Allah sahaja yang tahu perut ni menahan camne.
Fuh! Second trimester, alhamdulillah pelan-pelan selera bertambah dan bun in the oven ni pun dah mula berinteraksi.
Cravings masih ada tapi kurang.
Badan berangin? Owh! Tak dapat nak elak tapi itulah.. cari alternatif lain iaitu try minum peppermint.


Suatu kelegaan~

Sebenarnya banyak nak I kongsikan di sini.
Rasanya entry yang seterusnya Insha'allah bila kelapangan nanti I akan share.
Ayat carca-merba dah sebab lama dah tak menulis.
Lalala~
 
So, see you then~
Cheers!

May 12, 2015

21:89

"My Lord, do not leave me alone (with no heir), while you are the best inheritors"

Al-Anbiya' (21:89)