Feb 28, 2010

Info About Counseling Part 4

" Focus on Emotion and NOT focus on Information "

Kata-kata ini Ann petik dari En. Arbain Pinni. Beliau adalah seorang guru besar disebuah sekolah yang agak hardcore. Juga ex-counselor dan ex-lecturer di INSTED, IIUM. Ann tak pernah berguru dengan dia tetapi cukup sekadar mengenalinya dalam jangka pendek. Agak lembut dan pandai berjenaka. Kata-kata ini Ann tak taulah dia petik dari mana pun tetapi amat bermakna sekali.

Betul kata-kata beliau. Sebagai seorang kaunselor atau bakal kaunselor, info itu tidak bermaksud tidak berguna tetapi fokus pada emosinya. Empathy (empati dan bukan simpati) juga perlu ada tetapi berpada-pada. Terimalah client with unconditional positive regard (penerimaan tanpa bersyarat) dan mesti genuineness (tulen) bila berada disisinya. Semuanya tertulis pada teori Carl Rogers (sila rujuk untuk lebih lanjut) dan memang sangat berguna!


Feb 22, 2010

Sebentar tadi...

  • Baru sahaja...
Keluar dari class Arab. Ustaz tak datang. Dulu dia pernah berpesan "If I'm late more than 15 minutes, it is your rights not to come to my class," (dengan slang Arab). Dengan happy, Ahmad (my classmate) adalah orang yang pertama keluar dari class!

  • Semalam...
Terasa berada ditempat lain. Dah lama tak berada di dalam situasi begini. Dikelilingi orang-orang yang bukan sebangsa. Tiba-tiba rindu kat S.M.K St. Mary, Kuala Lumpur~ (tunggu my next entry).

  • Pukul 8.30 tadi...
Presentation class Dr. Mokhyani. Entah dari mana butterfly datang singgah ke dalam perut kami (me and Cik Nad). Bila berada di hadapan class, sangat seronok. Tiba-tiba juga terkeluar cerita masa mengajar student nursery~ (Ruzanna jia jia, miss you! Don't have time to visit all of you :( )

  • Kejap lagi...
Lunch with Mr. B. Baru je SMS ajak makan sama-sama :)

  • Agak kecewa sebab...
SMS Mr. Z tapi dia tak balas pun. Tapi tidak mengapa. Maybe he's busy (kot...)

  • Malam ini...
Kena call my beloved mother. Tanya pasal nak pergi sekolah nanti.

  • Lepas ini...
Dah lunch, nak balik bilik. Ceq nak tidoq sat!

Feb 19, 2010

Sekarang ini...

  • Sekarang ni sedang...

Menaip powerpoint untuk Dr. Mokhyani. Ada presentation minggu depan. Cik Nad kata selagi tak siap hari ni, tak boleh balik! Argh!

  • Pelajaran yang paling menarik untuk hari ini?

Belajar SPSS 11.5 data editor. Best tapi pening. Nanti nak cari software. Senang nak buat kerja nanti.

  • Recently...

Exchange tumbler with Cik Aiza. Dia ambil yang biru dan Ann ambil yang hijau.

  • Tadi...

Berjumpa dengan my cousin, Rashid, datang UIA. Dia cakap baru lepas meeting kat BMI. Ye ke? Ke jumpa marka?

  • Special dishes for today?

Chicken porridge. Diet ke? Eh! Taklah. Sebab baru lepas makan roti telur sardine, murtabak and air Ovaltine (bancuh sendiri tau!)

  • Paling terakhir SMS dengan...

Mr. B

  • SMS yang terakhir masuk dalam hp...

Mr. B

  • Sedang menunggu...

Mr. B. Ada discussion dengan dia.

  • Sedang berada di...?

Resource Center, INSTED, IIUM. Sangat sejuk di sini. Abang kat bilik ni cakap “Budak-budak perempuan ni tak sejuk ke?”. Kami menjawab “dah nak beku ni,”

  • Excited sebab...

Esok ada kelas Parenting!

  • Perkara yang belum settle?

Redundant program! Rabu depan kena pergi 2 sekolah. Berlainan tempat. Macam mana ni? Agak-agak boleh tak belah dua badan ni?

  • Sedang YM dengan...

Mr. Z


  • Nickname yang paling tidak disukai?
Kak Ros. Sebab? Tak suka disamakan dengan watak-watak cerita kartun


  • Malam ni nak makan apa?
Belum rancang lagi. Tapi perut dah berkeroncong. Kadang-kadang ada lagu hip hop juga.


Feb 16, 2010

Clap Your Hands

Simple nursery rhymes. Senang di pelajari. enjoy~!


video

Feb 14, 2010

Is it okay, baby?

I love you, baby...
Do you love me?

When you say you do love me...
Is it really from the bottom of your heart?

When you say that you really love me...
Do you really know what does that mean?

You say that words millions times to me...
But is it just to make me comfort and convince me?

You said that you love me...
But you lie to me...
And abandon me...
For what purpose, baby?

Finally, I know something, baby...
I do really love you, baby...
But sorry to make you disappointed...
My love will be ever lasting for my Creator...
The eternity and unconditional positive regard love from Him...
Is it okay, baby?

Feb 10, 2010

Kasih Sayang Si Bulan Febuari

- Sukar untuk jatuh cinta tapi mudah untuk mengkhianati pasangan.

- Amat hormat kepada pasangan.

- Amat suka memikat pasangan.

Satu lagi panduan untuk anda semua... Selamat Hari Jadi~~

Jujur dan berterus terang dalam perhubungan.

Sentiasa nekad untuk bersama dengan pasangannya

Sangat romantik pada dalaman dan bukan pada luaran(hanya pasangannya yang tahu)

Patuh kepada pasangannya dan selalu menjaga hati pasangan.

Kurang beremosi terhadap pasangannya.

Amat menjaga penampilan diri dan pasangannya.

Pasangan ideal: Lahir bulan 5,9,10,12