Dec 31, 2012

Less than 30 days~

Salam readers...
Well, pagi-pagi buta ni belum nak melelapkan mata.
Mengantuk tapi entah, jari-jemari ni gatal nak berbelog.
Kunun-kunun rajinlah tu... hehe.
Cuti sekolah nak habis dah.
Rabu ni kembali busy dengan rutin 8 - 5 petang.
Hopefully my days will be superb than before.
More and more will come!
^__^

Then, bila dikira-kira, "Owh! My pre-new life is coming ahead!"
That's what I'm realized about.
Before this, seriously, and very serious to say that I'm kinda lazy to have this kind of occasion.
That was before the sad event happened to my future fiance.
Tak tahulah kenapa jadi kemalasan yang amat sangat.
Even my mum also facing the same issue.
Rupa-rupanya adalah yang terjadi...
Tapi ada hikmah disebaliknya...
*Encik-bakal-Tunang-yang-sweet, sila jangan marah. hehe*

Dia 'tunda' bersebab.
Sekarang adik I di Kuching insha'allah dapat pulang beraya.
Daripada nak beli kain 1 set untuk nikah, terus sekarang dh ada baju nikah.
Lalu Encik-bakal-Tunang-yang-tak-berapa-nak-sweet kata, "Ni belum tunang pun dah ada baju nikah."
Baju tunang dan nikah recycle.
Pakai baju tunang tu, baru guna sekali masa convo.
Baju nikah tu adalah baju mak sedara saya 30 tahun yang dulu.
Tapi masih sesuai dipakai dikala ini.
Dua-duanya alter kasi cantik.
*kot......................*
Bukan kedekut nak beli baru tapi selagi tak perlu membazir dan masih elok, boleh je dipakai...
Ada banyak sebab lagi tapi tak perlu kasi tau. 
^___^

Frankly speaking, risau sebenarnya...
Hardly to express it.
Around less than these 30 days, anything can be happen.
Mendoakan yang baik-baik buat kami.
Harapnya Cinta Rockmelon tu manis rasanya dan lembut dimakan.


Tak terlalu muda mahupun terlalu masak.
Juga tak busuk.
Sedap dimakan...
Kan Cik Nad?
^___^

Dan sekadar mau share dengan apa yang I ceritakan tadi...
Bukan mau bermegah-megah cumanya dikala kita ditimpa musibah mahupun cabaran.
Berfikirlah positif dan rasional.
Jika terlalu banyak pilihan, mintalah pendapat dan timbang tara yang mana terbaik untuk kita.
Sebab setiap pilihan, pasti ada pengakhiran.
Biarlah pengakhirannya yang baik-baik...
^__^

p/s: kekok nak sebut the words t.u.n.a.n.g

Dec 17, 2012

Ada Apa Pada Nama?

Salam semua~
Er... terbelit lidah I nak sebut title entry ni.
Hew, hew~
Well, recently I'm doing fine.
Alhamdulillah~
Lepas resign dari tadika, sekarang bersambung dengan tempat kerja baru a.k.a. my old workplace.
It was 4 years ago I left that place.
With the reason of further my studies and now I'm back~!
Semua dah besar panjang: darjah 1, 2 dan 3. 
Badan pun semangat-semangat.
Makan sedap barangkali *memang aunty masak sedap! :)*

Tak menjangka pun lepas resign nak kerja balik.
Resign pun atas alasan-alasan yang I rasa memang terdesak.
Alhamdulillah kali ni lagi dekat dengan rumah. 
Hanya 10 min je *kiranya dah ditolak dengan berhenti sebab traffic light*
Tak perlu hari-hari main clutch dan break bila berhenti kat bukit.
Kesannya sakit kaki dan lenguh-lenguh.
Kereta manual ye. Bukan auto~!
Tapi apa-apa pun dari situ I belajar cara nak jadi cekap memandu.
Tuhan itu Maha Mengetahui.
Dia lebih tahu kenapa dan mengapa.

So, berbalik pada title entry ni.
Nama I, Nur Ruzanna Binti Rahman.
Kalau nama panggilan Ruzanna atau pun Ann.
Zaman dulu-dulu orang panggil Zana tapi disebabkan ramai yang menasihati agar nama itu kurang baik maksudnya, makanya jadilah Ann.

Ada apa dengan nama?
Hm... cerita ni paling interesting kalau dikaitan dengan budak-budak...
Dari nama secantik Ruzanna, boleh pulak bertukar menjadi 'Okana'.
Dah macam nama mesin mengurut dari Jepun.
Hew, hew~
Tak apa. Budak umur 3 tahun yang sebut.
Pelat sikit.
Lepas tu jadi nama 'Aruza'.
Macam nama Jepun dan Arab pun ada.
Kalau Arab maksudnya nasi.
Owh! Pun boleh~
Dan tadi ada budak panggil I... 'Louisa'...
Okeh! Mat Salleh celup muka Asia.
Jauh sungguh sebutan dan ejaannya.

Esok? Lusa? Tulat?
Mau panggil apa ye?
Sebab kat center ni I dipanggil Ruzanna Jia Jia.
No short name.
Kalau teachers yang lain namanya senang je...
Kelly, Stella, Aunty Zee, Jacqualine, Candy, Constant dan Ayu.
Dan I? Hm... perlu ke bagi tau nama pendek I?
Hew, hew~
Harap-harap budak-budak baru next year khatam sebut nama I yang cantik ini.
(T.T)

Nov 30, 2012

Al-Fatihah...

Just a few words from me...
And just read this for me...

"Ruzanna... orang yang nak sarungkan cincin di jari you... dah tak ada..."

It was too fast for me to heard this news.
Never knows what is heading us because He is The Almighty for everything...
Everything that happens, have hikmah behind it...

I just met her once.
While my parents don't even have chances to meet her.

This reminds me about what did happened to me about a year ago...
Letting go the one that we love and care about...
Too pain and hurt as well...
But it is a promise between a human and Him...

Al-Fatihah...

And 'just like how the sky is always blue..' Cik Nad said~

Nov 25, 2012

* Teaser *

Okeh.
Entry pendek.
Teaser aje. Hehe.
Mengira-ngira masa.
Suntuk tak suntuk jugaklah.
Hopefully semuanya okay~
Amin...

For goody bag yang-masanya terhad

Untuk hantaran yang paling simple untuk masa yang singkat.
Barangkali belum pernah dibuat orang.
Huhu...
*dah nama pun simple. buat yang termampu ^.^*

Dan baru siap sikit...

Biar pun simple. 
Nampak tak seberapa, tapi yang penting adalah permintaan kedua-dua belah pihak dan dipermudahkan urusan...
Ameen~

Nov 15, 2012

Cinta Rockmelon

Ehem...
Ini adalah tajuk novel I yang terbaru~ *dengan nada bajet*
Tak jual dipasaran sebab nilainya mungkin anda tak mampu membelinya.
Harga: Tiada angka yang boleh disama nilaikan dengan apa yang telah dilalui...

Banyak yang telah terjadi sejak sehari sebelum convo lagi.
Excited apabila yang layak diterima dihari I menerima segulung ijazah.
Berkongsi kegembiraan dengan adik yang juga menerima segulung ijazah ditempat yang sama, dikala 30 tahun yang lepas ibu melihat ayah menerima MBA dipentas yang sama. 
Duduk dikerusi tetamu yang sama.
Sibuk pula dengan meraikan convo anak-anak kecilku.
Tetapi...
Semua kegembiraan itu deselang-selikan dengan musibah yang tak tau penghujungnya...
Berita sehari sebelum convo sudah cukup rencahnya...

Dan... walaupun seorang kaunselor (yang belum posting) tapi I juga manusia biasa.
Cara yang terbaik cuma ada satu...
Lebih banya merasionalkan pemikiran.
Kena kuat dan positif sebab kena kuat untuk orang lain.
Dan biarlah musibah ini menjadi rahsia sebab Hadith Tabrani mengatakan, "musibah, sedekah dan ibadah itu adalah rahsia,"
So, biarlah sedikit yang tahu...
Doakan yang terbaik sebab mungkin setahun, 2 tahun dan bila-bila. 
*barangkali dan harapnya tabah dan lebih tabah*

Ehem...
Berbalik dengan novel I tadi~ *dengan nada gedik lagi*
I nak bagi hint.
Ceritanya dah bermula pun.
Dan nak masuk ke pertengahan cerita...
Hint-nya adalah...

"Saya dan Ruzanna ni dah kawan selama 2 ke 3 tahun. 
Saya pun dah tak ada sesiapa kecuali Ruzanna. 
Jadi saya merancang untuk ke level yang seterusnya..." 

So, novel 'Cinta Rockmelon' I Insha'allah ceritanya ada sesuatu...
Kenapa Rockmelon?
Sebab ada orang tu bagi free Rockmelon kat I.
Padahal tak pernah kenal dan jumpa pun.
(^_^)

Dan officially memulakan tulis check list dan menghitung hari.
Jangkamasa: Sebulan dan mungkin kurang sebulan.
Level yang pertama: My E-day~
*kekok nak cakap 'My E-Day' sebab macam dalam mimpi*
Alhamdulillah ada permulaanya...

Oct 11, 2012

A Letter to MBBH...

*Harapnya MBBH membaca entry ini...*

Dear my beloved MBBH~,

Diharapkan warkah berupa entry yang tak seberapa ini dapat mewakili apa yang tersirat selama ini... Kelu lidah ini untuk berkata-kata dihadapan awak. Mulut ni terkunci bila saya mahu menyampaikannya. Moga-moga bila awak mmbaca entry ini...

Maaf. Perkara pertama yang saya nak ucapkan. Merahsiakannya selama ini. Tapi saya tahu yang awak pun tahu. Cuma buat-buat tak tahu. Tak nak ambil peduli. Tapi saya tahu awak peduli... Saya tak mahu beritahu awal-awal sebab saya takut awak terluka sehingga menjejaskan pelajaran awak. Saya tak mahu awak beremosi. Saya tak mahu kita bertengkar. Saya tak mahu hati awak disakiti oleh saya. Sebabnya... saya sayang awak...

Maaf. Sebab saya merosakkan mood awak dihari konvokesyen kita... Hari yang bermakna buat awak. Tapi itulah hari yang paling sesuai untuk saya meluahkannya walaupun hanya beberapa patah perkataan. Saya tahu awak menahan perasaan awak. Tapi moga-moga awak memahami niat sebenar saya. Sebabnya... saya sayang awak...

4 tahun kita bersama-sama. Kenal hati budi masing-masing. Tapi jodoh kita lebih kuat sebagai seorang sahabat. Dan kerana itulah kita masih kekal lagi hubungan ini. Dan saya tahu awak juga sayangkan saya... Benarkan begitu...?

Insha'allah saya bakal berada difasa yang seterusnya didalam perhubungan kami. Saya mendoakan awak juga akan berada ditempat yang sama macam kami. Saya tak mahu awak keseorangan sebab awak layak untuk ada seseorang yang menyayangi awak. Saya harap awak tak berada lebih jauh dari saya. Sebabnya... saya sayangkan awak...

Saya tak mampu berkata lebih disaat itu. Saya jadi kelu. Saya jadi sedih sebab kita mungkin akan lagi jauh... Saya harap dengan entry ini awak faham apa yang ingin saya luahkan. Janganlah awak jaukan diri dari saya. Sebabnya... saya sayangkan awak, my close friend~

From me with love,
Momo

Sep 30, 2012

I'm Graduated


Moga-moga berjalan dengan lancar...
Ameen~

Sep 28, 2012

Oppa Gangnam Style. Lagi?

Hye readers~!
Rasa lama sangat tak update.
Busy lah katakan.
Lagi busy berbanding masa belajar dulu.
Dulu banyak masa untuk tidur dan bangun lambat *kantoi sudah!*
Sekarang NO more wake up late!
Tapi kalau nak cakap pasal tidur, memang balik flat terus.
Punch card 2.30 petang dan terus balk ke rumah kalau tak ada apa-apa.
Sampai rumah, tidur.
Rupanya bukan I je yang begitu tapi teacher lain pun sama.
Penat menjerit katanya.
Hm... betullah tu...

Sekarang dari 44 kg (berbanding awal tahun dulu 47 kg) turun lagi ke 42 kg.
Tahap kritikal sudah!
Baju masa I first year kat UIA dulu pun dah boleh pakai balik!
Sungguhlah tak seronok.
Rutin harian menari selama 30 minit menjadikan I lagi keding.
Mata kadang-kala tu memang dah macam panda.
Siapa yang kata kerja jadi cikgu tadika itu sangatlah senang, memang TIDAK benar sama sekali.
Tempat yang I kerja sekarang ni memang jenis cikgu-jangan-harap-TIADA-kerja.
Nampak senang tapi remeh.

Well, minggu depan ada Moon Cake Celebration Party kat school.
Paling haru bila cikgu-cikgu kena MENARI tarian Oppa Gangnam Style!
*tepuk dahi beratus-ratus kali*
Depan budak-budak boleh tahan lagi.
Tapi depan parents sekali...
Haish~
Malu sangat-sangat T.T

Sep 4, 2012

Oppa Gangnam Style

Speechless bila menanda buku.
Semalam menari dan menari gaya ala-ala Oppa Gangnam Style.
Hari ni pulak melukis lelaki berambut stylish.
Bila ditanya, katanya rambut "Oppa Gangnam Style:.
Haish! Ingatkan budak-budak sekolah menengah je suka K-Pop.
Tapi ni budak 6 tahun.
Belum lagi dok menyanyi lagu Big Bag - Monster.
*teacher tarik nafas dalam-dalam*

Predict the Unpredictable.

Sep 3, 2012

Sembang-sembang Budak

As Salam semua...
Sihat ka?
Well, harapnya begitulah ye ^.^
Untuk hari ni I nak bercerita dengan budak-budak comel kat preschool I ni.
Kalau nak bercerita, bukan main banyak ceritanya.
Dari minggu pertama sampailah sekarang, takkan habis punya.
Diorang taklah buat hal tapi disebabkan mulutnya yang bijak dan perwatakan yang comel, mampu buat I tersenyum
*tapi memang selalu kasi Teacher Ann naik minyak darah*
Apa sahaja yang keluar dari mulut budak-budak ni lebih ikhlas, genuine dan logik.
Yang orang dewasa pulak membayangkan yang budak-budak ni selalu fikirkan sesuatu yang ala-ala fairy tales *akulah tu. hehe*

Hari ni pun ada cerita jugak.
Tapi bukan hari ni je tapi dah berhari-hari bila balik je, I selalu bercerita dengan my mum tentang pe yang jadi kat sekolah.
Macam yang kita selalu buat dulu-dululah Cik Nad *terindu pulak. hehe*

So, cerita hari ni:
Masa ajar dancing untuk hari ni, tiba-tiba Ming Zhou (bukan nama sebenar) dok sibuk mengadu kat I yang Jordan (bukan nama sebenar juga) dok sibuk tanya pasal 'married or not'.
I pun mula naik angin tapi masih cool. 
Tanyalah kenapa bising-bising.
Lepas tu dia cakap, 'Teacher Ann, are you married?'
Owh! Terkedu bila soalan begitu keluar dari mulut budak 6 tahun.
Tanpa cakap banyak terus kata, 'No, I'm not married yet'
Lepas tu adalah dia mengomel-ngomel dalam Mandarin yang I hanya paham dia ada sebut perkataan 'bagus'.
Aish! Apakah?!

Okeh. Tak apa.
Masa Revision Care, I tanya, kenapa dia suddenly tanya soalan tu.
Dia jawab, 'Because I saw you wear a ring.'
Owh! Rupanya dia nampak cincin emas kat jari I.
Hehe.
I excited dan tanya lagi, 'Then, if I wear a ring meaning that I'm married. Am I right, Jordan?'
Dia jawab, 'Yes, because my mummy and my daddy wear a ring,'
I jawab, 'Oh! I see... which fingers they wear the rings?'
Sambil tunjuk jari I.
Jordan jawab, 'This fingers' *tunjuk jari manis sebelah kiri*
Dan terus I tanya, 'Okay Jordan, did I wear on this finger?'
Dia jawab No je.
Lalu I terangkan, 'So, meaning that I'm not yet married, lorh,'
Terus dia ber'ooohhhhh' panjang-panjang.
*gelak bersama-sama. hehe*

So, budak pun tau logiknya kan?
Tu belum lagi kalau I nak bercerita pasai saiz baju, I bawa bekal apa, kenapa begitu dan begini, dan macam-macamlah.
So, my life is full with children's thought.
How greatful I am.
Alhamdulillah~

p/s: Teringat Dr. Siraje suka menyebut 'sembang-sembang makcik" bila buat sesi kaunseling. Recalling that moment ^.^

Sep 2, 2012

Invitation Letter

Just a short entry.
Kawan-kawan boleh update pape tentang convo anda di www.iium.edu.my/convo
I baru je print invitation letter~
tee~ heeee~

Tutorial: Collect Survey / Data versi bukan SPSS

Selamat pagi~
Dah sarapan?
Harap-harap dah kenyanglah ye ^__^
Well, pagi-pagi I dan mengadap depan lappy setelah semalam berjaya buat sesuatu.
Well, entry ni tak panjang tapi nanti I bagi link pada blog I yang lagi satu tentang cara nak buat.
Malas nak taip benda yang sama sebenarnya.
Hehe.

Okay.
Tau tak SPSS tu pe mendanya?
SPSS = *lupa dah namanya... hehe*

Ehem... Okay...
Salah satu cara nak collect data daripada survey.
Cumanya yang I nak tunjuk ni adalah guna online.
Yelah... kadang-kala kita nak buat research dengan collect data secara meluas.
So, gunakan cara online.
Dulu-dulu I pengguna tegar SPSS.
Taklah setegar mana tapi berpinar-pinar nak isi data dalam SPSS.
Tapi pape pun, merindui saat-saat itu...
*auuww~~*

Nak belajar?
Sila ikuti link ini.

Aug 31, 2012

Untitle Entry...

Salam Syawal dan Salam Merdeka...
Well, masih beraya sakan lagi ke?
Hopefully beringat-ingatlah nak kawal nafsu makan tu.
Hehe...
Anyway, sebut pasal beraya ni, baru je kawan-kawan Cik Aja (my younger sis) datang beraya.
Dan I buat penampian khas buat diorang semua.
Rasa-rasanya mesti Cik Nad pun dah boleh teka.
Hehe.
Bila I muncul je, diorang gelabah sebab I ada kat rumah Cik Aja.
FYI, tahun lepas I dan Cik Nad adalah guru praktikal kaunseling di SMKDE.
Memang masing-masing terpancul panggil I "Cikgu Ann".
Masih melekat title 'cikgu' rupanya.

Yang paling tak leh lupa, one of my ex-client pun ada beraya sekali.
I siap cakap, 'eh... macam kenal je kamu ni?'
Dan terus jawab, 'taklah...'
Dan, dan je eh...
hehe...
It's okay. Kerahsiaan.
I noted that.
^_^

Anyway, Selamat Hari Raya, readers~

Aug 23, 2012

Ke-Berat-Tan

Salam Syawal~
Best tak beraya?
Banyak ke collect duit?
Hehe... 
Soalan yang tak wajib dijawab oleh orang yang berumur dan sudah bekerja.
Tapi alhamdulillah I masih dapat walaupun berkurangan dari tahun-tahun yang dahulu.
Tak apa.
Still sweet 17 27.
*berangan nak jadi 17 kembali*

Anyway, bila berakhirnya puasa, lagi scary I nak timbang-menimbang.
Dahlah hari tu "hilang" berat dari 47kg ke 45kg.
Internship dengan tekun dan dedikasi sehingga kurang makin tapi banyak exercise.
Ni pula, dok rumah cam kurang makan.
Dah tu pulak puasa dan bekerja.
Kepenatan bekerja melebihi tahap kelaparan.
Nama je half day tapi rasa macam full day bekerja.

So, starting for today...
Eat a lot!!!
Bukan pelahap tapi tahap kritikal dah ni.
And for appetizer...


Roti yang comel berbentuk rabbit.
Dengan sapuan penuh mentega dan kaya.
Ditambah dengan kasih seorang ibu yang dengan sepenuh hati bagi bekal kat anaknya.
Rajinnya ibu dia buatkan bekal untuk dia.
Beruntung dapat ibu yang rajin.
I wish someday I'll be able to make it for my dearest-to-be-hubby and my beloved children.
Letak loads of love.
Bentuk comel-comel.
Bawak gi office and school.
Hehe...
Insha'allah~
*Berangan sungguh si Ruzanna Rahman ni. Tahap imaginasi yang menjangkaui batasan....*



Dimakan oleh budak yang adorable (^.^)
Kesian kat rabbit sebab telinganya dah rabik (>.<)
Tak apa... Teacher Ann allows you.

Aug 19, 2012

Salam Syawal...

Assalamualaikum...
Syawal pun dah menjelma dan Ramadhan pun melabuhkan tirainya...
Moga-moga masih ada lagi Ramadhan pada tahun hadapan.
Dikesempatan ini, Ann nak ucapkan:
Selamat Hari Raya Aidilfitri.
Maaf Zahir & Batin.
Hati-hati diperjalanan pulang ke kampung.
Dan ingatlah orang yang tersayang...
^.^

Aug 16, 2012

Physical Education v.s. Dancing

As Salam readers...
Since my previous entry was about my R.U.T.I.N...
Extra ordinary for me and still new to adapt...
Which is dancing.

Teringat masa kerja dulu, kat daycare.
Diminta ajar Physical Education (PE) kat budak-budak.
Sebulan tak keruan nak mengajar.
Lama-lama okay je even kadang-kala memang KENA melompat ke sana ke mari bersama-sama budak-budak.
Dan... boleh adapt dah sekarang.
Tapi yang sekarang ni... menari?
Mengajar menari...?
Hm... haru...

Alhamdulillah dah 2 minggu menjadi gutu-tari-tak-bertauliah.
Sekadar copy dari video dan tak semua yang copy tu I reti nak buat.
Belasah je tapi still okay. *kot...*
Kadang-kala terpaksa nyanyikan lagu tu sebab sedikit masalah teknikal ang tak boleh nak explain.
Sebab? Banyak sangat dugaan nak mengajar menari ni.
Kalau mengajar dalam kelas je tak apa lagi tapi ni mengajar kat pintu masuk sekolah.
Depan sekolah tu memang jalan besar.
Lagi 'best', dekat dengan kedai runcit.
Hangus...
Kalau yang lalu-lalang tu naik kereta, boleh tahan lagi.
Naik motor?
Memang confirm toleh kepala.
Dah observe banyak kali.
Buat tak reti ajelah...

Hari ni kenalah menyanyi sebab tak ada muzik.
Suara memang tak berapa nak cukup.
Kena nyanyi kuat-kuat bagi 18 orang yang dengar.
Hari ni cuaca mendung je dari awal pagi.
Memang complete set!!

Tapi tak apalah...
Hopefully hasilnya baik.
Risau kena edit lagi.

Dan sekarang rasa lebih rela ajar PE dari menari 
(T.T)

Aug 14, 2012

IIUM Convo 2012... Lagi...

Salam Ramadhan...
Hampir kepenghujung Ramadhan rupanya.
Tak sedar cepat betul masa berlalu.
Bila ingat-ingat balik, rindu Ramadhan yang lepas-lepas especially berbuka dengan roomates dan sahabat-sahabat sekuliah.
Tahun ni dah tak merasa macam tu.
Sibuk dah dengan urusan sebagai wanita bekerjaya bak kata Cik Nad.
Hehe...
Dia pun dah jadi wanita bekerjaya dan masih kekal status 'cikgu / ustazah'...
Harap-harap tak perlu pakai high heels ke sekolah.
Hehe... *jangan mare ye Cik Nad*

Dan Ramadhan kali ni tak terlepas dari kenangan-kenangan manis dan pahit.
Tak lupa juga untuk berdoa yang baik-baik dan moga-moga termakbul...
Amin~
Harap-harap dapat bertemu lagi di Ramadhan yang akan datang, insha'allah~
Manalah tau di Ramadhan yang akan datang akan lebih bermakna.
Tak akan sama dengan Ramadhan yang lepas-lepas.
Betul tak?
^__^

Owh ye...
Terlajak...
Entry lepas ada banyak yang terkeliru.
Adeh~! Sukar difahami agaknya bahasa 'sansiskrit' I.
Hehe...
So, sila tengok link ini ye~
Tengok pada Semester 1, 2012/2013 session...
Yang link lepas belum update barangkali...

p/s: tahun ni berkonvo dengan adik jugak~
hopefully he can come back and fly from Kuching, Sarawak
^.^
Dahla tak dapat balik beraya ~.~
Juga... yesterday was my Birthday.
^.^

Aug 8, 2012

IIUM Convocation 2012

Alhamdulillah...
Finally keluar juga tarikh convocation...
Masa dulu-dulu, dok sibuk tengok orang berkonvo dan kini tibalah giliran I berkonvo.
Tapi...
Belum buat clearance.
Pitis kurang. Hehe...


Dan tersenarai...


Nur Ruzanna Binti Rahman.
Sama macam nama dalam IC...
Hehe...

And to:
Cik Nad...

Convo kita 1st day sebelah petang.
Boleh check kat sini (IIUM Convo 2012
So... bila mau amik robe eh? ^__^
 TAPI kan.... nape 2010 eh?
huuu~

And waiting for this...
Sama ke?
Insha'allah~



p/s: legakah bila tarikh tak sama dengan konsert budak-budak ni...? Sebabnya tahun 2010...
dan those who read this, bunga ros merah hidup nak banyak-banyak ye~!
hehe...

Aug 2, 2012

Buah Hati Pengarang Jantung

Salam Ramadhan~
Entry kali ni, juga berkaitan dengan rutin harian I sebagai kindergarten teacher selama 3 minggu.
Almost a month tapi tak terasa masa berlalu dengan begitu pantas.
Tak sedar memulakan tugas seawal 8.00 pagi dan tau-tau je 2.30 petang, punch card balik.
Saban hari, muka-muka comel nilah yang menemani I. 
Dan setiap hari juga tak sah kalau tak meninggikan suara disebabkan kenakalan depa-depa ni.
Tapi alhamdulillah, kenakalan dan kedegilan tulah yang memberikan satu kepuasan bila dapat mengajarkan ilmu asas sebelum melangkah ke alam realiti kelak...

Cuma sayangnya I masuk pada semester kedua dan seperti banyak yang mereka ketinggalan.
Bukan mengajar membaca, menulis dan mengira je tapi tu termasuklah adab-adab yang baik dan apa-apa sahaja yang baik untuk mereka belajar.
I hanya akan 'gila' bila dalam kelas.
Melayan kerenah yang degil, nakal, banyak bertanya, suka tiru apa yang I buat dalam kelas, tak suka share barang, bila kena marah budak tu boleh lagi senyum tak ada perasaan dan macam-macam lagilah.
Sayang kalau tak didik dengan baik.
Sempurna itu tak mngkin untuk dicapai tapi apa yang mampu itu lebih baik dari tak beri apa-apa.
Betul tak?








Tahun depan tak jumpa dah sebab dah melangkah ke alam sekolah rendah...
T.T

p/s: tak leh berangan banyak! Lesson plan tak siap-siap lagi ni!!!
T.T

Jul 31, 2012

R.U.T.I.N

Hye peeps~
Sebelun tu, sila enjoy video ni...


Dah tengok?
Enjoy tak?
Hm... curious?

Well... let me tell you something~
I'm going to teach my children HOW to DANCE...
*telan air liur dibulan puasa*
*Cik Nad... sila tolong saya!*

Agak gila jugak sebab manalah pernah nak mengajar orang.
Nak-nak dengan budak-budak.
Pening nak fikir walaupun steps dah ada.
Dua minggu lepas sibuk dengan mencari lagu-lagu yang sesuai dan 2 kali juga di reject.
Tak terasa langsung dengan apa yang bakal I hadapi.
Dan hari ni baru I realized yang kemahiran menari I memang ZERO!

Now... have to TEACH my children how to dance...
T.T
Lagi parah... time limitation.
Kelas lain dah start 2 bulan sebelum tu dan kelas I je lambat sangat.
Due date?
End of this month.
Tapi I dah fikirkan props yang comel-comel untuk depa ni.
Habislah kena tenyeh dengan I nanti.
*wink, wink~*

p/s: Dance ni untuk preparation for their concert on this 22nd October 2012.
Diorang akan perform kat tempat dekat lagi dikenang...
UIAM tercinta...
Masak kalau kantoi *tapi sekarang pun dah kantoi. Hehe*

Jul 17, 2012

Counsellor vs Preschool Teacher

Hye peeps~
It's been 2 days since I becoming part of family members at my new workplace.
Happy?
Definitely!~ 
Jadi teacher who in-charge for 6 years old children: Pre-Earth class. 
19 orang anak-anak express.
Behaviour? Biasalah... budak-budak.
Look adorable and innocent but once they give me trouble, memang siaplah.
Need to be firm and garang.
Language? Totally English medium.
Ajar BM pun kena cakap English sebab most of my students are Chinese.
Kadang-kadang terkeluar gak ayat Mandarin yang simple-simple.
Yang budak-budak selalu guna even I restrict them from speaking Mandarin during my classes.
I have toooooooooo~~~ >.<
Subjects and routine?
Semua kecuali Mandarin.
So, memang kelas dari 8 pagi sampai 12.30 tengah hari memang mengadap budak-budak tu.
Tak keluar kelas.
Then, terus ke daycare, hantar my children there and assist them to do homework until 2.30 p.m.
Lepas tu barulah balik.

So, itulah rutin harian I untuk masa ni.
Beza antara being a counsellor and preschool teacher?
Dulu jenuhlah buka telinga luas-luas.
Dengar setiap masalah.
Cuba untuk bantu client.
Sekarang?
Dari 8 pagi sampailah balik, diorang ni suka mengadu / complaint.
Really. A lot~!
Dan I...
Akan cakap macam ni...
"You better stop complaining and start do your work."
Kejamkah?
Kenapa I cakap macam tu?
Sebab kadang-kala kawan depa tertolak kawan dia secara tak sengaja dan kawan dia dah say sorry pun nak mengadu.
Hm... sabar jelah nak melayan 19 kepala.

Dulu masa praktikal, tak bolehlah nak menggunakan physical punishment.
Yang ni, BOLEH digunakan.
BUT as long as tak mencederakan.
Setakat ni I belum naik tangan lagi.
Muka mesti mau serius dan garang untuk minggu pertama ni sebab I tak nak budak-budak pijak kepala bila dah lama-lama nanti.
Kesian jugak diorang ni sebab I asyik marah dan serius.
Tapi perlu!
Hehe...

So, I mau tido.
Nak jumpa anak-anak kesayangan.
Lagi pening bila marking buku-buku diorang tapi nak tergelak pun ada.
^__^
Well, wish me luck~!

Jul 15, 2012

Getting Married

Ehem!~
Sila jangan ambil port sangat tentang title tu.
Just nak buat gempak je. 
Hehe.
Ni semua gara-gara selepas berkursus selama 3 hari.
Meninggalkan kerja-kerja felt.
Lalu, fokus pada gubahan hantaran dan sulaman benang & reben.

Yang paling mencabar, sulaman reben. 
Sakit jari-jemari ku tapi hasilnya tak sia-sia!
Kalau dah start buat, makan pun jadi tak lalu ^__^
I tak sempat nak upload pictures, so, terus klik link Garden of Crafts ni ye ^__^

My final words...
So... therapeutic!~

Jul 11, 2012

Untuk Cikgu Nadiah juga...

Hi~
I menaip lagi dan menge-post entry.
Kali ni melibatkan Cik Nad jugak.
Dah lama nak post tp tak sempat-sempat.

Hm... selepas sebulan lebih meninggalkan tempat kami internship, I selalu dihujani PM Facebook, texts dan panggilan telefon dari students.
*konon-kononlah tu*
Antaranya adalah yang merindui kami berdua.
Ala-ala dimana ada Cikgu Ruzanna, disitu ada Cikgu Nadiah.
Dan dimana ada Cikgu Nadiah, disitu ada Cikgu Ruzanna.
I malu~ tee hee hee~
*konon-kononlah malu*

Tapi kan...
Ada suatu malam tu, masa tu on the way dari Besut nak balik Selayang.
I dapat message yang tak dikenali.
Bila dah message banyak-banyak, baru tau kelas tu antara yang ternakal sekali.
Message yang berbaur kerinduan.
Hehe...
I pun cakaplah terima kasih kerana masih ada yang ingat dan merinduiku.
*Ecece~*
Dan dia balas...
"Kitorang suka cikgu sebab cikgu cantik dan baik. Cikgu Nadiah pun sama :)"
*sila baca ye Cikgu Nadiah*
Owh~!! mau pengsan kejap.

Err...
Speechless.
Cantik?
Padahal gi sekolah memang selekeh.
Kadang-kadang tak sempat make up pun.
Tenyeh Lip Ice sheer colour je.
Kalau tak sempat blusher, tenyeh je lipstik merah kat pipi.
*salah satu tips 'kecantikan' untuk wanita bekerjaya. SILA jangan amalkan*
Kadang-kala even tak sempat pun sapu bedak kat muka.
Celah mana cantik...?
*thinking hard*

Baik?
I ni punyalah garang, dikatakan baik.
Nak-nak yang kelas nakal-nakal tu.
Suara dah boleh tembus 3 kelas.
Muka je tak garang.
Nak nampak garang, tenung je lama-lama.
Buat muka serius.
*tips untuk jadi cikgu yang garang tak memerlukan suara*

Dan masih menyimpan message itu...
Teringat jugak ada student cakap...
"Kalau cikgu sekolah campur, mesti ramai budak lelaki yang suka cikgu kan?"
Ha?! Apakah...?
Terasa nak pengsan tu ada sampai sekarang.
Tu belum lagi orang cakap Cikgu Nadiah tu macam muka Ayu Raudhah.
Berjuta-juta kali lagi pengsan-bangun-pengsan-bangun.
Hehe...

Anyway, really miss working with my partner, Cikgu Nadiah~

Episod Selepas Sebulan

Hi semua~
I nak berceloteh lagi kat sini.
Lepas ni nampaknya belum tentu nak update blog banyak-banyak.
Jadi wanita bekerjaya nampaknya.
Besar title tu.
Hehe...
Tapi sebenarnya jadi Guru Tadika.
Seronok dapat kerja yang I idamkan selepas 4 tahun.
Tak kiralah berapa gajinya, janji boleh buat I happy ^__^

So, Insha'allah Isnin ni mula berkhidmat kat sekolah baru.
Ajar 5 dan 6 tahun.
5 tahun dipanggil Kinder dan 6 tahun dipanggil Preschool.
Tak lama lagi diorang jadi buah-buah hati yang tersenarai dalam carta top 10. 
*yang tersedia ada akan terkeluar dari senarai. maaflah ye~ hehe*

Okeh.
Malam ni perlu tido awal.
Esok ada kelas Sulaman Benang~ 
Excited!!!

Jul 10, 2012

Double, Triple or More Excitement

Evening~!!!
*terasa europhia yang berganda tanpa substance*
Well... today is not normal day since my last day at IIUM.
This week might be the interesting week than before.
Something that I'm hold back for about 4 years...

Firstly, just pass an interview for kindergarten teacher.
And waiting for the second interview....
Yang baca ni agak-agak mesti ada terdetik dihati dengan berkata begini...
"Ala... cikgu tadika? Pe barang... Aku pun boleh lepas!"
Hadoi~ *tepuk dahi yang tak berbunyi*
Wake up, man!
Mari I cerita sedikit kepada sesiapa yang ada this mental illness and orthodox minded.
These days... nak jadi cikgu tadika or even pengasuh sekali pun, qualification sekurang-kurangnya diploma holder.
Since my days at college years, government dah mula hantar cikgu-cikgu tadika dan tabika Kemas untuk ambil Diploma.
I sengaja stress out this things sebab I tau orang pandang remeh pada pekerjaan ni.
Dari dulu menahan telinga dengan ejekan orang-orang disekeliling.
But do I care?
Of course I DO care sebab orang-orang yang berkata macam tu, cukup kualiti dan cukup kemahiran kah anda untuk pekerjaan begini?
Oleh yang demikian, silalah respect pekerjaan ini sebab sangat mulia pekerjaan ini...

Okeh...
Yang kedua...
Excited nak attend short courses for this Thursday, Saturday and Sunday.
Agak-agak cuba teka I amik pe~?
Shhhh~!! Rahsia~~
*tee heee~*
Kalau I dah attend nanti, I buat I entry khas ye!
^__^

Finally, yang ni tak berapa nak excited pun.
Lagi sedih adala...
Dari beratku yang 47 kg, dah jadi 45 kg masa intern.
Sekarang?
44 kg...!!!!!!
Adoi~
Lagi stay kat rumah, lagi kering.
Kena makan banyak-banyak.
Habis baju-baju kurung dan baju kebaya membuatkan I nampak lagi keding.
T.T

Anyway, wish me luck for this second interview~!
Kalau dapat, nak guna bayar duit convo.
^__^

Jul 8, 2012

July 2012 Blog Giveaway

Hey!
It's July! You know what...
I adore her handmade cards and quilled stuff.
I would love to learn to made it but unfortunately, busy with felt stuff.
Anyway, it's July and I would like to take this opportunity to join her giveaway!



And more interesting, it is my birthday next month.
The closing date is by the end of this month and usually she will announce the winner in the following month.
I do hope I'll have one!
*drooling!*
Wish me luck!

Customize Header

Hye again~
Long time not writing in here.
Been busy for a while.
*Sudahlah kau! time blaja dulu-dulu, busy. Sekarang pun busy!*
I wish I could put all together in one entry but... pfft!!
Never enough. The space, I mean.
Terlalu banyak!

Anyway, make it short. 
It is almost a month since I left IIUM.
Since then, asyik berjalan sakan especially spending my days with my beloved younger brother.
Dia dah jadi doktor! *doktor pelatih selama 2 tahun*
I'm not purposely bragging about this but just too happy for him.
Alhamdulillah, his houseman ship is at Kuching, Sarawak.
Already a week since he left us.
Hopefully, left us for for good.
Berkhidmat untuk manusia ^__^
Kalau ada masa, mungkin I akan ke sana.
Menebus peluang yang tak kesampaian masa internship hari tu.
Insha'allah~

So, my status?
Taken. Opps! Bukan yang itu ye. Hehehe...
Status taken bermaksud kembali kepada keluarga.
Serve for my parents since I'm away for 4 years.
Saban hari ada je kerja kat rumah. 
Kadang-kala pun tak melekat kat rumah.
Keluar hantar adik, hantar parcel untuk customers dan mencuci mata.
*perkara wajib untuk statement yang last tu. ngee~~*

Sementara tak bekerja ni, I menguruskan Garden of Crafts.


Nak kata banyak customer, taklah jugak but at least I have something to do at home.
Killing my time.
But at the same time, I do hunting for jobs.
Tak kiralah apa-apa pun.
Since I'm not sure whether I made through for posting *sounds scary when mentioned about posting*, so, I'm using my diploma as the beginning.
Look up for any kindergarten or daycare centre who need my service.
I am so excited about it and hopefully I've made it through.

Talking about posting, it is not like I don't want to be a counsellor at school but it is scary for me.
Being a teacher / counsellor must be very responsible towards person as a whole.
Bukan calang-calang orang boleh jadi educator.
Nak-nak dizaman moden ni.
Budak-budak sekarang lain...
But, kalau I diberikan amanah tersebut, I akan buat yang terbaik.

Ehem!
Terlajak pulak.
Sebenarnya nak cakap pasal my customize header ni.
I love transparent's header!
And I love pastel colour too!
Skill tambahan I masa cuti-cuti Malaysia ni.
Hehehe...
I tak pandai pakai Adobe Photoshop dan sememangnya pengguna Photoscape tegar!
Photoscape ni simple dan pengguna seperti I memang sesuai sangatlah pakai.
Kalau kat Photoscape tak ada transparent tools.
So, I guna GIMP.
Best jugak guna GIMP.
Next time I nak explore GIMP lagi~

Jun 20, 2012

Pesanan Khidmat Masyarakat

Hye~
Sihat semua?
Ha~! Entry ni pendek je tau.
Korang suka tak gi Tesco?
Lepas tu ada REDUCE CLEARANCE atau STOK AKHIR?
Hm... memang tabiat manusia sukakan yang murah.
Nak-nak separuh harga. Betul tak?

Well, memang bagus kalau dapat murah-murah kan?
Mana taknya dengan harga barang sekarang ni mahal-mahal.
I pun sangat-sangatlah suka membelinya.
TAPI, perlu diingatkan...
JANGAN beli bahan-bahan makanan STOK AKHIR yang daripada hasil tenusu seperti susu dan yougurt.
JUGA... telur pun tak boleh.
Tadi I dah masuk troli yogurt 2 botol.
Ditambah dengan my mum dalam agak-agak 6 botol!
Tau-tau, Encik Doktor bagi 'Pesanan Khidmat Masyarakat'.

Nak tau dia kata pe?
"NO, NO and NO.
Nak kena E-Coli ke? *sila SEBUT betul-betul ye*
Yougurt tu dah kuar masuk peti ais.
Dengan berpanas-panas lagi.
Ada tendency dapat E-Coli *again ya~*
Jangan ambil Stok Akhir yang bahan-bahan dari tenusu dan telur..."

Ehem...
Ada faham?

Jun 19, 2012

Wise People say...

Everyday is Unexpected day~

* By me... *

Jun 11, 2012

Kamu, kamu dan kamu. Semua!

Salam sayang semua~
*sayang disiang hari*
Ni adalah penangan selepas hantar assignments dan reports yang buat sampai naik muak-muak.
Bukan muak preggy 3 bulan ye.

Okeh. Rasionalkan balik.
Muak untuk kebaikan nak graduate ni.
Hehe.

Ni baru je post 1 entry.
Rasa tak puas dengan 1 entry.
Gian dah berapa bulan blog I ni macam nyawa-nyawa ikan dah.
Agak-agaknya dah kerja nanti busy camne lah ye?

So, post kali ini adalah berkaitan dengan K.A.M.U...
Bukan KAMU, tapi KAMU...
*saje nak bagi confius*
Hehe.
Ye... Lately I suka panggil orang dengan perkataan KAMU.
Hampir semua orang I nak tersasul panggil KAMU.
Even, En. Petani Moden pun kecik hati sebab panggil dia KAMU.
Adeh! Penangan jadi cikgu sekolah...
Hari-hari 'menghafal' perkataan KAMU.

KAMU bunyinya kasar. Distance. Cold.
Tapi KAMU tu juga melambangkan sayang dan empathy kepada anak-anak didiknya.
Takkan nak panggil bersayang-sayang, darling, my pumpkin, honeydew, dear dan sebagainya.
Sekali-sekala bolehlah...
Tapi I aplikasikan bila dah tahap geram.
Hehe...

Tapi tak mengapa...
Cikgu sayang kamu semua~
0 - 0 eh~?


p/s: maaflah kalau tersasul lagi. Tee hee~~

Appreciation Dinner 2012

Alhamdulillah~
Finally dapat kuarkan post ni.
Alhamdulillah juga...
Finally I'm graduated *ye ke, Cik Nad? Macam tak caye je...*
Alhamdulillah mungkin bukan yang terakhir, I akan pulang ke 'tanah air' setelah lama bertapa di UIAM.
Bila dah habis, perjalanan mesti diteruskan.
Tapi...
Sebelum ceq bercerita panjang, let's look at these memorable pictures~
Tak banyak but just let them 'speaks'~

Me... wearing these kind of apparel yang tak berapa nak MERAH.
Temanya MERAH dan bukan MERAH JAMBU.
Salah tema. Opps~! Ada I kesah?

Ini adalah muka-muka yang menahan kelaparan. Tee hee~

With others too~

My scandalous No. 2.
Opps~! Terkantoi!

Junior yang comel.
Single & available!

*I wish it is from someone and I wish my convocation's flower will be the real one~*

Nasi yang sedap~

Ketupat Periuk Kera.
Intinya adalah otak Kera yang baru disembelih.
Nyum~!

Yang ni?
Sedap kan?


Tapi yang buatkan I kecewa adalah...
My CF tak datang.
Biarkan dia famous kat blog I ni.
Kecewa sampai takmo gi dating tengok wayang cerita hindustan lagi.
>.<

Jun 2, 2012

Bermalam bersama Zee Avi

Hye peeps~!
Sugguh malam ni I melayan Zee Avi dengan mengerjakan report client yang bernilai 150 credit hours (ditolak 50 credit hours).
Macam Cik Nad kata, "untunglah lebih 140 credit hours~"
Owh! bila dia kata UNTUNGLAH tu, I feel very sarcastic.
Noted that.
Hm... tak tahulah sama ada betul-betul beruntung atau sekadar.... unknown answer.

Untuk pengetahuan pembaca-pembaca sekalian, untuk internship, perlu buat sesi kaunseling individu sebanyak 140 jam = 140 sesi untuk selama 3 bulan = 14 minggu.
Jadinya, I dah melebihi tahap yang sepatutnya.
Agaknya memang lagi lebih, lagi bagus kot...
Hehe.
Dan sekarang, I suffer and struggling with papers!

Tapi dengan menggunakan kaedah Cognitive Behaviour Therapy, I cuba untuk merasionalkan pemikiran I ni untuk habiskan.
I WAJIB habiskan esok juga sebab Isnin nak berangkat ke Port Dickson.
Ada Kem Bina Insan Guru...

Sambil-sambil tu juga I dok usha-usha customer yang nak beli barangan crafts.
Mau cari duit nak bayar macam-macam.
Duit poket selepas "bercuti" selama beberapa bulan.
Yang penting, duit top-up!

Tamat sudah untuk hari ini.
Buhbye~

"The poppy took my baby away from me..."
Zee Avi: Currently listening it~

May 28, 2012

Update Post-Intern

Hye peeps!
Memang tersangat tak update blog. Rasanya blog ni pun dah tiada yang sudi melawat *kot~*. Busy dengan ber-internship = prakticum sebagai Intern Counselor. Title yang tak sebesar mana. Tapi pulun jugak hampir 4 bulan. Kalaun pregnant ni, tummy dah besar *mula melalut. sila abaikan*. 

Sedar tak sedar, 4 tahun hampir berlalu. Teringat bila berborak dengan Cik Nad. Masa tahun kedua di UIAM. 
"Bilalah nak final year ni. Nanti pejam celik, pejam celik, dah pun sampai ke penghujungnya." 
Dan sekarang... bila hantar je assignments yang semestinya berlambak-lambak ni, tamat sudah 'berkhidmat' sebagai siswazah Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Bimbingan & Kaunseling). Dan memberi laluan kepada 'berkhidmat' sebagai penanam anggur yang berjaya. Sukses lagi! ^___^

Sebenarnya, bila sekarang berfikir-fikir, baru terasa betapa scary nya nak menamatkan belajar kat sini. Rasanya tak sama seperti masa Diploma dulu. Mungkin sebab masa Diploma dulu, I sememangnya bekerja sambil belajar *baru terperasan sekarang*. Bila sekarang, sibuk-sibuk mencari tempat bekerja walaupun Insha'allah dapat posting. Tapi masa menunggu itu lama. Sekarang pun memang I dah mulakan bisnes sendiri *walaupun tidak dikenali ramai. sob! sob!*. Bisnes itu sampingan *rasanya*. Tapi tak apa. Walaupun scary tapi I extra part confident sebab confident tu penting! Confident dapat kerja even guna Diploma dan mungkin ada mengalami kegagalan semasa mencari kerja. 

Soalan cepumas dikala ini adalah: (1) Posting bila? Negeri mana? (2) Lepas ni buat pe? Kerja pe? (3) Bila planning nak kawen? Dengan siapa? Dah habis ni menikah terus ke?
I boleh je menjawab soalan 1 dan 2, tapi yang ketiga tu... pending kejap. ^___^

Sekarang I belum lagi rasa sedih nak meninggalkan UIAM dan rakan-rakan yang ku cintai ini *sayang UIAM lebih? err...*. Belum sebab: (1) Assignment belum submit lagi, (2) Report sekolah belum dihantar, (3) Kem belum gi lagi, (4) Appreciation dinner belum gi lagi, (5) Belum packing barang-barang kat bilik ni, and FINAL one...
(6) Belum jumpa kali terakhir dengan orang-orang yang sentiasa disisi I kat UIAM ni...

Yang the FINAL one tu la yang paling penting sebab dalam 4 tahun tu, kalau I kawen, boleh dapat 2 orang anak ^______^ *teeeeetttt~~!*


*Hmmm... tiba-tiba rasa sedih bila menaip rangkap terakhir tu...*




Mar 17, 2012

First baby step~

Just to be noted.
Jot down while I can.
Unable to describe by words.
But I'm proud with that situation.
Hopefully it will be end with joy and happiness.
Amin~

Mar 16, 2012

Hye peeps~
I baru balik dari ziarah Opah I kat Damansara.
Dia turun sini.
Tak sempat nak balik Ipoh, alhamdulillah dapat jugak ziarah dia.

Hm... baru semalam cakap pasal kain ela nak buat baju CONVO yang dah disimpan selama 3 tahun.
Dan hari ni pula...
Senyap-senyap rupanya my mum beli cadar LAWA untuk kawen / bertunang nanti.
Aish! Terlalu berwawasan my mum ni.
Mak Uda and Opah I siap cakap lawa cadar tu.
Yang pastinya warna beige.
Again?
Opah I pulak siap bagi idea buat bunga tabur (tak tau lagu mana design nye) atas katil.
Tak sanggup den nak mendengarnya.
Mak Uda I pulak siap nak cucikan langsir masa dia kawen dulu.
Langsir tu pun my mum pakai jugak.

Anyway, even diorang yang merancang awal untuk I...
But I feel grateful to have them.
Care about me...
And I love them~
^_^

Mar 15, 2012

3 Tahun Menyulam Kasih

Evening peeps~
Mengambil sedikit masa menaip entry.
*padahal banyak lagi kerja yang kau boleh kerjakan! (>.<) *
Lately bengkek  dengan MukaBuku barangkali.
Yang menjadi idaman.
Dream of all girls around the world.
Get married.

Penuh MukaBuku I dengan good news.
Yang berkahwin.
Yang baru disahkan pregnant.
Yang baru deliver baby.
Yang boleh bermanja-manja dengan anak-anak.
Yang dapat second, third baby.
Dan berbahagia bersama suami.
Tak sakit hati.
Jealous sikit jer.
*tak tipu (>.<) *
Genuine ^_^

But it's okay.
*pujuk hati kunun-kunun*
I ada terbaca 1 article.
Lupa exactly words yang digunakan.
Dalam article tu kata minta bersabar.
Jodoh dah ditetapkan.
Lambat atau cepat, semuanya dah ditulis masa dalam perut ibu lagi.
Kalau lambat, mungkin ada sebabnya.
Barangkali ada kekurangan dari diri sendiri dan sebab itulah 'diberi' masa untuk menampung kekurangan itu.
Jadinya, cuba fikir-fikirkan kekurangan yang mungkin kalau kita kahwin, adakah kita mampu lakukannya?
Maka, Dia Maha Mengetahui.

Jadi, sabar ye~ 
*untuk kau juga ye~*
I tergerak nak tulis entry ni sebab I dok bincang dengan my mum pasal baju convo nanti.
Ada sepasang kain yang dibeli khas 3 tahun lepas untuk I convo nanti.
Baju batik. Beige with black.
Berangan nak buat kebaya dan cam ada sulam-sulam / kerawang (lupa namanya).
Masa display kat patung, nampak sangat macam wanita Melayu terakhir.
Classic and pure.
Dapat bayangkan?
Hehe...

So...
My mum pulak kata, "nak pakai untuk CONVO or BERTUNANG nanti?"
Err... kain ela tu dah menyulam kasih selama 3 tahun.
Bila ntah mau pakai?
(>.<)

Mar 14, 2012

Bersyukurlah~

Morning semua~
Dah breakfast?
Hm... kalau dah, sila hantar sikit kat I yer~ Hehe...
Sekarang ni musim cuti sekolah.
Makanya, I pun bercutilah jugak walaupun 'dibebani' dengan banyak kerja 
*padahal sendiri yang malas nak buat* 
(>.<)
Tapi walaupun cuti sekolah, I kena ulang-alik dari Selayang ke Gombak sebab kena babysit my siblings.
Bila perlu je baru balik Gombak.
My parents gi honeymoon berdua *ouch!*
Tapi tak mengapa...
Biarlah gi bercuti berdua.
Penat kot nak menjaga kerenah my siblings and I yang bermacam-macam kerenah.
Berbakti kepada ibu bapa.

Bila cakap pasal ibu bapa, teringat pelajar-pelajar kat sekolah I ni.
Sememangnya budak-budak baik dan masih boleh dibentuk.
Cumanya biasalah, tiada yang perfect karekternya.
Kenakalan di zaman remaja adalah perkara biasa.
Cumanya kenakalan generasi sekarang ni agak 'luarbiasa' sedikit.
Tak macam zaman I dulu-dulu.
Marah sekali dua, dah boleh nak mendengar.

Yang kena marah tu, bersyukurlah jikalau yang marah itu adalah parents.
Ramai pelajar di sekolah I adalah anak-anak yatim.
Ada juga yang kehilangan kedua-duanya.
Tinggal pula di asrama.
I terasa sebak bila mula-mula tau tentang perkara ni.
Menginsafi diri bila terkenang yang I masih ada parents untuk bermanja-manja.
*Sorry... I'm a bit spoiled*
Masih lagi dapat melihat wajah-wajah mereka.
Tapi mereka?
Hmm...

Selain tu, bersyukur juga kalau masih diberikan peluang kali kedua untuk hidup.
Accident teruk sampai remuk motor tapi bernasib baik hanya tergeser di tangan dan kaki sahaja.
Kalau kena muka?
Hilang gigi?
Hilang encem...
Itu pun masih tak bersyukur lagi ke?

Juga, bersyukur jikalau masih ada cikgu-cikgu yang berpeluh membanting tulang 4 kerat.
Bersusah-payah menyediakan modul, buat kelas tambahan, bermalam bersama, merasionalkan kembali apa yang sepatutnya dan sebagainya.
Tiada cikgu yang nak anak-anak didiknya menjadi sampah masyarakat suatu hari nanti.
Tidak kiralah apa yang dilakukannya, cuma sedikit hormat yang cikgu perlukan.
Cuma sedikit...

Akhir sekali... 
Hidup ni singkat.
Please...
Fill your life with meaningful things...

*p/s: dedicate to someone... and as reminder for me too*