Jul 31, 2012

R.U.T.I.N

Hye peeps~
Sebelun tu, sila enjoy video ni...

video

Dah tengok?
Enjoy tak?
Hm... curious?

Well... let me tell you something~
I'm going to teach my children HOW to DANCE...
*telan air liur dibulan puasa*
*Cik Nad... sila tolong saya!*

Agak gila jugak sebab manalah pernah nak mengajar orang.
Nak-nak dengan budak-budak.
Pening nak fikir walaupun steps dah ada.
Dua minggu lepas sibuk dengan mencari lagu-lagu yang sesuai dan 2 kali juga di reject.
Tak terasa langsung dengan apa yang bakal I hadapi.
Dan hari ni baru I realized yang kemahiran menari I memang ZERO!

Now... have to TEACH my children how to dance...
T.T
Lagi parah... time limitation.
Kelas lain dah start 2 bulan sebelum tu dan kelas I je lambat sangat.
Due date?
End of this month.
Tapi I dah fikirkan props yang comel-comel untuk depa ni.
Habislah kena tenyeh dengan I nanti.
*wink, wink~*

p/s: Dance ni untuk preparation for their concert on this 22nd October 2012.
Diorang akan perform kat tempat dekat lagi dikenang...
UIAM tercinta...
Masak kalau kantoi *tapi sekarang pun dah kantoi. Hehe*

Jul 17, 2012

Counsellor vs Preschool Teacher

Hye peeps~
It's been 2 days since I becoming part of family members at my new workplace.
Happy?
Definitely!~ 
Jadi teacher who in-charge for 6 years old children: Pre-Earth class. 
19 orang anak-anak express.
Behaviour? Biasalah... budak-budak.
Look adorable and innocent but once they give me trouble, memang siaplah.
Need to be firm and garang.
Language? Totally English medium.
Ajar BM pun kena cakap English sebab most of my students are Chinese.
Kadang-kadang terkeluar gak ayat Mandarin yang simple-simple.
Yang budak-budak selalu guna even I restrict them from speaking Mandarin during my classes.
I have toooooooooo~~~ >.<
Subjects and routine?
Semua kecuali Mandarin.
So, memang kelas dari 8 pagi sampai 12.30 tengah hari memang mengadap budak-budak tu.
Tak keluar kelas.
Then, terus ke daycare, hantar my children there and assist them to do homework until 2.30 p.m.
Lepas tu barulah balik.

So, itulah rutin harian I untuk masa ni.
Beza antara being a counsellor and preschool teacher?
Dulu jenuhlah buka telinga luas-luas.
Dengar setiap masalah.
Cuba untuk bantu client.
Sekarang?
Dari 8 pagi sampailah balik, diorang ni suka mengadu / complaint.
Really. A lot~!
Dan I...
Akan cakap macam ni...
"You better stop complaining and start do your work."
Kejamkah?
Kenapa I cakap macam tu?
Sebab kadang-kala kawan depa tertolak kawan dia secara tak sengaja dan kawan dia dah say sorry pun nak mengadu.
Hm... sabar jelah nak melayan 19 kepala.

Dulu masa praktikal, tak bolehlah nak menggunakan physical punishment.
Yang ni, BOLEH digunakan.
BUT as long as tak mencederakan.
Setakat ni I belum naik tangan lagi.
Muka mesti mau serius dan garang untuk minggu pertama ni sebab I tak nak budak-budak pijak kepala bila dah lama-lama nanti.
Kesian jugak diorang ni sebab I asyik marah dan serius.
Tapi perlu!
Hehe...

So, I mau tido.
Nak jumpa anak-anak kesayangan.
Lagi pening bila marking buku-buku diorang tapi nak tergelak pun ada.
^__^
Well, wish me luck~!

Jul 15, 2012

Getting Married

Ehem!~
Sila jangan ambil port sangat tentang title tu.
Just nak buat gempak je. 
Hehe.
Ni semua gara-gara selepas berkursus selama 3 hari.
Meninggalkan kerja-kerja felt.
Lalu, fokus pada gubahan hantaran dan sulaman benang & reben.

Yang paling mencabar, sulaman reben. 
Sakit jari-jemari ku tapi hasilnya tak sia-sia!
Kalau dah start buat, makan pun jadi tak lalu ^__^
I tak sempat nak upload pictures, so, terus klik link Garden of Crafts ni ye ^__^

My final words...
So... therapeutic!~

Jul 11, 2012

Untuk Cikgu Nadiah juga...

Hi~
I menaip lagi dan menge-post entry.
Kali ni melibatkan Cik Nad jugak.
Dah lama nak post tp tak sempat-sempat.

Hm... selepas sebulan lebih meninggalkan tempat kami internship, I selalu dihujani PM Facebook, texts dan panggilan telefon dari students.
*konon-kononlah tu*
Antaranya adalah yang merindui kami berdua.
Ala-ala dimana ada Cikgu Ruzanna, disitu ada Cikgu Nadiah.
Dan dimana ada Cikgu Nadiah, disitu ada Cikgu Ruzanna.
I malu~ tee hee hee~
*konon-kononlah malu*

Tapi kan...
Ada suatu malam tu, masa tu on the way dari Besut nak balik Selayang.
I dapat message yang tak dikenali.
Bila dah message banyak-banyak, baru tau kelas tu antara yang ternakal sekali.
Message yang berbaur kerinduan.
Hehe...
I pun cakaplah terima kasih kerana masih ada yang ingat dan merinduiku.
*Ecece~*
Dan dia balas...
"Kitorang suka cikgu sebab cikgu cantik dan baik. Cikgu Nadiah pun sama :)"
*sila baca ye Cikgu Nadiah*
Owh~!! mau pengsan kejap.

Err...
Speechless.
Cantik?
Padahal gi sekolah memang selekeh.
Kadang-kadang tak sempat make up pun.
Tenyeh Lip Ice sheer colour je.
Kalau tak sempat blusher, tenyeh je lipstik merah kat pipi.
*salah satu tips 'kecantikan' untuk wanita bekerjaya. SILA jangan amalkan*
Kadang-kala even tak sempat pun sapu bedak kat muka.
Celah mana cantik...?
*thinking hard*

Baik?
I ni punyalah garang, dikatakan baik.
Nak-nak yang kelas nakal-nakal tu.
Suara dah boleh tembus 3 kelas.
Muka je tak garang.
Nak nampak garang, tenung je lama-lama.
Buat muka serius.
*tips untuk jadi cikgu yang garang tak memerlukan suara*

Dan masih menyimpan message itu...
Teringat jugak ada student cakap...
"Kalau cikgu sekolah campur, mesti ramai budak lelaki yang suka cikgu kan?"
Ha?! Apakah...?
Terasa nak pengsan tu ada sampai sekarang.
Tu belum lagi orang cakap Cikgu Nadiah tu macam muka Ayu Raudhah.
Berjuta-juta kali lagi pengsan-bangun-pengsan-bangun.
Hehe...

Anyway, really miss working with my partner, Cikgu Nadiah~

Episod Selepas Sebulan

Hi semua~
I nak berceloteh lagi kat sini.
Lepas ni nampaknya belum tentu nak update blog banyak-banyak.
Jadi wanita bekerjaya nampaknya.
Besar title tu.
Hehe...
Tapi sebenarnya jadi Guru Tadika.
Seronok dapat kerja yang I idamkan selepas 4 tahun.
Tak kiralah berapa gajinya, janji boleh buat I happy ^__^

So, Insha'allah Isnin ni mula berkhidmat kat sekolah baru.
Ajar 5 dan 6 tahun.
5 tahun dipanggil Kinder dan 6 tahun dipanggil Preschool.
Tak lama lagi diorang jadi buah-buah hati yang tersenarai dalam carta top 10. 
*yang tersedia ada akan terkeluar dari senarai. maaflah ye~ hehe*

Okeh.
Malam ni perlu tido awal.
Esok ada kelas Sulaman Benang~ 
Excited!!!

Jul 10, 2012

Double, Triple or More Excitement

Evening~!!!
*terasa europhia yang berganda tanpa substance*
Well... today is not normal day since my last day at IIUM.
This week might be the interesting week than before.
Something that I'm hold back for about 4 years...

Firstly, just pass an interview for kindergarten teacher.
And waiting for the second interview....
Yang baca ni agak-agak mesti ada terdetik dihati dengan berkata begini...
"Ala... cikgu tadika? Pe barang... Aku pun boleh lepas!"
Hadoi~ *tepuk dahi yang tak berbunyi*
Wake up, man!
Mari I cerita sedikit kepada sesiapa yang ada this mental illness and orthodox minded.
These days... nak jadi cikgu tadika or even pengasuh sekali pun, qualification sekurang-kurangnya diploma holder.
Since my days at college years, government dah mula hantar cikgu-cikgu tadika dan tabika Kemas untuk ambil Diploma.
I sengaja stress out this things sebab I tau orang pandang remeh pada pekerjaan ni.
Dari dulu menahan telinga dengan ejekan orang-orang disekeliling.
But do I care?
Of course I DO care sebab orang-orang yang berkata macam tu, cukup kualiti dan cukup kemahiran kah anda untuk pekerjaan begini?
Oleh yang demikian, silalah respect pekerjaan ini sebab sangat mulia pekerjaan ini...

Okeh...
Yang kedua...
Excited nak attend short courses for this Thursday, Saturday and Sunday.
Agak-agak cuba teka I amik pe~?
Shhhh~!! Rahsia~~
*tee heee~*
Kalau I dah attend nanti, I buat I entry khas ye!
^__^

Finally, yang ni tak berapa nak excited pun.
Lagi sedih adala...
Dari beratku yang 47 kg, dah jadi 45 kg masa intern.
Sekarang?
44 kg...!!!!!!
Adoi~
Lagi stay kat rumah, lagi kering.
Kena makan banyak-banyak.
Habis baju-baju kurung dan baju kebaya membuatkan I nampak lagi keding.
T.T

Anyway, wish me luck for this second interview~!
Kalau dapat, nak guna bayar duit convo.
^__^

Jul 8, 2012

July 2012 Blog Giveaway

Hey!
It's July! You know what...
I adore her handmade cards and quilled stuff.
I would love to learn to made it but unfortunately, busy with felt stuff.
Anyway, it's July and I would like to take this opportunity to join her giveaway!



And more interesting, it is my birthday next month.
The closing date is by the end of this month and usually she will announce the winner in the following month.
I do hope I'll have one!
*drooling!*
Wish me luck!

Customize Header

Hye again~
Long time not writing in here.
Been busy for a while.
*Sudahlah kau! time blaja dulu-dulu, busy. Sekarang pun busy!*
I wish I could put all together in one entry but... pfft!!
Never enough. The space, I mean.
Terlalu banyak!

Anyway, make it short. 
It is almost a month since I left IIUM.
Since then, asyik berjalan sakan especially spending my days with my beloved younger brother.
Dia dah jadi doktor! *doktor pelatih selama 2 tahun*
I'm not purposely bragging about this but just too happy for him.
Alhamdulillah, his houseman ship is at Kuching, Sarawak.
Already a week since he left us.
Hopefully, left us for for good.
Berkhidmat untuk manusia ^__^
Kalau ada masa, mungkin I akan ke sana.
Menebus peluang yang tak kesampaian masa internship hari tu.
Insha'allah~

So, my status?
Taken. Opps! Bukan yang itu ye. Hehehe...
Status taken bermaksud kembali kepada keluarga.
Serve for my parents since I'm away for 4 years.
Saban hari ada je kerja kat rumah. 
Kadang-kala pun tak melekat kat rumah.
Keluar hantar adik, hantar parcel untuk customers dan mencuci mata.
*perkara wajib untuk statement yang last tu. ngee~~*

Sementara tak bekerja ni, I menguruskan Garden of Crafts.


Nak kata banyak customer, taklah jugak but at least I have something to do at home.
Killing my time.
But at the same time, I do hunting for jobs.
Tak kiralah apa-apa pun.
Since I'm not sure whether I made through for posting *sounds scary when mentioned about posting*, so, I'm using my diploma as the beginning.
Look up for any kindergarten or daycare centre who need my service.
I am so excited about it and hopefully I've made it through.

Talking about posting, it is not like I don't want to be a counsellor at school but it is scary for me.
Being a teacher / counsellor must be very responsible towards person as a whole.
Bukan calang-calang orang boleh jadi educator.
Nak-nak dizaman moden ni.
Budak-budak sekarang lain...
But, kalau I diberikan amanah tersebut, I akan buat yang terbaik.

Ehem!
Terlajak pulak.
Sebenarnya nak cakap pasal my customize header ni.
I love transparent's header!
And I love pastel colour too!
Skill tambahan I masa cuti-cuti Malaysia ni.
Hehehe...
I tak pandai pakai Adobe Photoshop dan sememangnya pengguna Photoscape tegar!
Photoscape ni simple dan pengguna seperti I memang sesuai sangatlah pakai.
Kalau kat Photoscape tak ada transparent tools.
So, I guna GIMP.
Best jugak guna GIMP.
Next time I nak explore GIMP lagi~