Aug 22, 2011

Half Day with My BFF

Assalamualaikum~
Dah berbuka? Kenyang tak? ^_^ Okay. I nak terus ke cerita yang sepatutnya. Last Saturday I hangout dengan Cik Pae. Mak, kakak dan anak-anak buah dia pun ada. I okay je sebab dah biasa keluar dengan family dia pun kadang-kala. Keluar dari pukul 2 petang sampailah 10 malam. Layankan aje bila depa ni dok sibuk-sibuk cari barang. I pun tumpang sekaki. Hehe. 

Sambil depa dok sakan shopping, I pun beli-belah barang-barang yang mungkin tak sepatutnya beli kot. Hehe *maybe*. I beli...

Baby Pin. Comel. 

Cekak Rambut. Beli 3 RM10. Satu lagi bagi my mum.

So, bila malam menjelma, area jalan TAR lagi sibuk. Balik pukul 10 malam pun, nampak kenderaan masih banyak menghala ke KL. Bershopping waktu malam. Lagi sesak. Siang dahlah panas dan sesak. Bila malam, lagi la...

Pemandangan selepas berbuka. Macam sayu je sebab masing-masing berbuka dimana-mana saje. Asalkan dapat tempat duduk dan makan.

Dah berbuka, temankan Cik Pae shopping lagi. Best walaupun mengantuk. ^_^

Tak ketinggalan, bershopping air mata kucing. Hehe.

Dan pemandangan yang paling best and I WISH I have one...

Lucky Star namanya. Kalau letak dalam bilik, boleh jadikan koleksi dinding bilik. Koleksi "Pemandangan Di Dalam Bilik Dikala Lampu Padam - Glow in the dark". Tapi mahal. RM30++

I want one!

Aug 19, 2011

In Relationship #1

Okay. This is just based on my experiences. Not SO expert. But at least helps you (tak kisahlah married or just in relationship couple) to bare in mind that in relationship, there have boundaries. *for girls, especially ya'*

So, let's have a look for the first one.

Jangan Terlalu Jujur.
Nak jadi goody-goody person? Jujur pada si dia? NEVER DO THAT. It's a CRIME, okay?
Sebab? Jom baca situasi ni... *jangan baca kalau tak sanggup ^_^*

Cerita 1

Adik Manis: Hubby...
Lelaki Macho: Yer sayang...
Adik Manis: Sayang nak bagi tau something ni *buat muka kesian*
Lelaki Macho: Owh! Pe dia eh? Cakap je sayang...
Adik Manis: Hubby kena janji jangan marah ye?
Lelaki Macho: Okay. Janji. Takkan marah *siap angkat tangan macam nak berikrar masa assembly*
Adik Manis: Betul ni?
Lelaki Macho: Betul sayang... Takkan nak tipu...
Adik Manis: Okay. Nak cakap ni...
Lelaki Macho: Cakap je sayang... ^dalam hati tak boleh sabar*
Adik Manis: Sebenarnya hubby dah ada madu...
Lelaki Macho: What the fish! *nada marah*

Okay. Kalau cerita ni tak menarik dan merapu, abaikan. Hehe. Yang I nak maksudkan kat sini adalah tak semua benda kita perlu JUJUR. Lebih-lebih lagi cerita dulu-dulu yang berkaitan dengan kekasih-kekasih lama. Untuk yang sekarang ni, memang perlu jujur juga tapi bertempat. Kalau kita terlalu disclose about our past, kadang-kala mungkin memakan diri sendiri. Orang yang kita sayangi tu mungkin akan cuba buat sesuatu yang dia juga ingin miliki. Atau mungkin in the end will give harm to us. Kan lebih baik kalau disimpan baik-baik je. Biarlah antara kita, past person dan Tuhan je yang tau.

Ada hadis yang menyebut,
"Barangsiapa menutup keaiban seseorang di dunia, Allah akan menutup keaiban dirinya di dunia dan di akhirat."

Wallahualam...

Aug 13, 2011

Ruzanna Rahman Yang Popular

Assalam~
Macam yang tertera, hari ni I sedikit famous. Setiap tahun, sekali je I ni jadi famous. Jenuh nak membalas dan beri komen kepada peminat-peminat I. You janganlah jelous plak sebab you pun sama jugak. Haha. Dalam facebook I, kat notifications kuar pulak yang ni...


Hm... 70++.
I suka! Muhaha *Opss! Kurang sopan*
Apa-apa pun, thanks semua sebab meluangkan masa untuk wish. XoXo *untuk girls sahaja*

Juga ramai je yang wish dalam bahasa Arab. 
Dalam BM ~ Selamat Hari Jadi. 
Dalam BI ~ Happy Birthday. 
Dalam Arab? ~ Sanah Helwah.

*Tunggu dalam bahasa German pulak ~ Herzlichen Glückwunsch zum Geburtstag*

Aug 10, 2011

Bersyukur

Morning peeps dan selamat berpuasa!
Mengantuk sebenarnya tapi gagahkan juga untuk berbelog. Tak mau bagi berhabuk Huhu. Lagi pun lepas ni DILARANG sama sekali untuk tido sebab kena tolong my mum buat kuih *adeh! liat sket ni* Anyway, I cuma nak share rasa syukur du bulan Ramadhan ni. Banyak benda dan murah rezeki juga. Happy. Taklah dapat yang terbaik dan banyak tapi sekurang-kurangnya permulaan yang baik dan pemberi semangat kepada diri sendiri juga.

Senarai rasa bersyukur:
~ Baru semalam I dapat result yang okay. Yang terbaik I dah buat. Result practicum. Bukannya dapat A bulat terus. Unexpected result. Alhamdulillah...
~ Permulaan yang baik dapat custumer for my crafts shop. Tak banyak tapi itu adalah permulaan kan? *nak tengok? *clicklah sini~*
~ Tiba-tiba dapat BE pulak. Depa bermurah hati pada I~ Tak disangka-sangka. Tak caya, boleh check sini.
~ Counting days untuk beberapa hari lagi. Takpe. Bulan Ramadhan~ Nak tau? Tunggu~ *insha'allah kalau ada umur yang panjang~*
~ Lain-lain? Nanti I senaraikan eh? Hehe

So, beginilah kehidupan seorang manusia. Kadang-kala cerah, kadang-kala mendung. Tapi ingat. Sentiasa bersyukur dengan apa yang ada. Setiap kejadian ada hikmahnya. Juga jangan selalu menuduh orang lain. Ada juga yang menuduh Tuhan kerana diberikan bala. Haish! Apa kata kalau mulakan hari dengan senyuman dan berfikiran positif yer~!

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah...

Aug 5, 2011

Penggemar Novel Suka Berangan

Opps! Sebalum darah naik, I nak cakap...
Assalamualaikum~ 
Dah makan? Err... puasa. Hehe. Jangan marah-marah ye. Baca habis entry ni dulu, baru boleh nilai eh. ^_^

Tiba-tiba dapat idea nak tulis entry ni masa cuci pinggan lepas sahur tadi. Mata mengantuk tapi taip sikit-sikit dulu. Masa dok cuci pinggan tu, I teringat member I yang sorang ni. Dia seorang penggemar fanatik novel. Eh! You ke? Hm... Bukanlah. Kan I dah kata tadi, kawan I. Dia kawan sejak sekolah lagi. Siapa? Rahsia. Shh... Hehe. Dia suka berangan. You suka berangan jugak ke? Hehe.

Member I ni memang suka gila baca novel. Koleksi? Tak payah cakaplah. Penuh bilik. Masa sekolah dulu I rajin je pinjam. Suka jugak baca novel masa sekolah dulu but not that much. The fanatic part. Hehe. Bila dah baca novel, hanyut. Berangan nak boyfriend or suami yang romantik, caring dan sebagainya *dulu. masa sekolah. okay?* Then, I stop baca (not totally) sebab I realized that I TAK AKAN DAPAT LIFE MACAM NOVEL. Not a crime to berangan but not for this friend, TOTALLY A CRIME. Sebab? Insist to have those fantasies to be applicable in reality. 

Knock! Knock! Hello! Life is not like that. Not perfect but you can make it perfect with your own way. Life has sweet, bitter, sour and salty. Sometimes we will have a happy life but not always. Those things makes our life perfect. Yang kawan ni, sampai la ni dok berangan. Umur dah tua. Memilih nak calon suami macam dalam novel. Boleh tak? Dia pun nak life macam novel. Selalu indah. Kalau ada conflict pun, sekadar sebentar sahaja. Ributnya , kilatnya, mendungnya, hujannya tak selalu hadir. But in realiti, dia sendiri tak boleh handle life dia. Bila ada masalah, always rely to others. Macam masalah tu orang lain yang punya. Bukan dia. Masalah tak boleh BEZAKAN realiti dan fantasi *kena buat Gestalt Therapy. REBT pun boleh. Realiti... not applicable. Hehe*.

I pun tak perfect. To tell the truth, I USED to:
Like novels.
Wrote novels / cerpen. 
Tulis madah-madah about love and life.
Wrote poems.

SHIFT to love:
Comics / manga.
Epic.

But then, when that happened, I started not like it *not hate it ya'*. I SHUT MYSELF. SHUT MY MIND. STOP to write. Then, when my friends dok sibuk-sibuk beli novel banyak-banyak. Baca banyak-banyak, I cakap kat depa, "nape suka sangat novel ni? Tak reti lah nak baca." Always said it to Cik Nad, Cik Iffa and Cik Bunga. I have the reason why *if you read this entry, now you know why*. Huhu. 

When I SHUT MYSELF, I was started TO FORGET what I did during my school days. Now I know the reason why I stop to like all those things. Juga just past few days, I terjumpa 'koleksi-koleksi' madah-madah yang I tulis. Bila baca balik, I said 'am I the one who wrote these?'. And just laugh. A louder one. That makes my memory come back.

So, the main point here, not a crime AT ALL to love all those things. Just bare in mind that fantasy is not reality. Kalaulah memang sama, it will be nice. Am I, right? *wish to have one too ^_^*

To my friends, Selamat Membaca Novel ^_^ *jangan berangan lebih, sudah. hehe* Jangan mare~ ^_^

Aug 4, 2011

First Love

video

This video sekadar mencuci mata~ I like this song, anyway. reminds me about my past.

"First Love.
Last Love. 
Only Love?"

Well, my first love will be always those who marry me in the future. Siapa? Well, I don't know. I ada je ramai ex-BF tapi bila break, their love dah macam tak effect. Sweet memories semuanya dah gone with the wind. My current BF? No comment. Hehe.

Last love? Will be my only husband. I mean yang akan jadi suami I ler. Tapi kalau curang? Err... will not be my last love kot... *wink~!*

Only love? Just only Him. You know what I mean. The only love that never fade away. Never change. No curang-curang. Absolute love. 

What about you? Think about it ya'~! ^_^

Aug 3, 2011

Tokoh Keluarga *love this one*

 Hi peeps!
I tak nak explain banyak-banyak yer. Ni karangan Cik Aja. So sweet~~~ *want to laugh anyway. haha* Pape pun, should give big applause to her for completing her project. Enjoy your reading ^_^

"Saya memilih ibu saya menjadi tokoh pilihan saya kerana ibu saya seorang yang peyayang, rajin dan kadang-kadang ibu saya sangat tegas pada kami sekeluarga. Ibu saya seorang yang tidak mudah berputus asa dalam sesuatu perkara yang dilakukannya. Beliau selalu berpesan kepada kami hormatilah kedua ibu bapa  dan guru kami kerana merekalah orang yang mendidik kita hingga kita besar.

Selain itu, ibu saya juga seorang yang suka membuat kuih. Ibu saya akan membuat kuih yang ditempah oleh orang. Ibu saya juga seorang yang rajin menanam pokok bunga yang cantik-cantik bunganya. Ibu saya juga seorang yang prihatin akan anak-anaknya. Contohnya, ibu saya akan memeriksa buku-buku sekolah dan selalu mengambil berat tentang kesihatan anak-anaknya. 

Di samping itu, ibu saya tidak mementingkan dirinya sendiri kerana beliau selalu menolong saya membuat kerja sekolah jika saya tidak faham. Saya sangat bangga mempunyai ibu yang penyayang, prihatin, rajin dan bertanggungjawab."

Aug 2, 2011

Menumpang dan Tertumpang

Hello peeps!
Saja singgah blog. Update pape yang patut. Sekarang sesi menurunkan berat badan nasi di dalam perut. Hehe. Tengok sibuk-sibuk menaip, ada plak yang 'kacau' I tengah menaip. Hampeh! Potong stim betul nak menaip. Kalau sekali tengok, ada yang dah menjerit, melalak, seriau dan macam-macamlah. 

I taklah takut. Cuma ada part-part yang kurang gemar. Nasiblah kau ni 'belaan' adikku. Kalau tak, lama dah cari orang nak 'halau' kau. Huhu. 

Dia penyibuk tapi pendiam tau~ Huhu.

Adik perempuan I gelarkan dia 'COMEYY~~"

Hm... tang mana? Tang mata yang macam guli or mata macam burung ni...

Tengok betul-betul ye...

Da...

Pfft!

Selamat berpuasa~
Cuma nak cakap yang I perlukan header baru untuk blog ni. Adeh! Pening nak guna adobe photoshop. ~_~