Aug 5, 2011

Penggemar Novel Suka Berangan

Opps! Sebalum darah naik, I nak cakap...
Assalamualaikum~ 
Dah makan? Err... puasa. Hehe. Jangan marah-marah ye. Baca habis entry ni dulu, baru boleh nilai eh. ^_^

Tiba-tiba dapat idea nak tulis entry ni masa cuci pinggan lepas sahur tadi. Mata mengantuk tapi taip sikit-sikit dulu. Masa dok cuci pinggan tu, I teringat member I yang sorang ni. Dia seorang penggemar fanatik novel. Eh! You ke? Hm... Bukanlah. Kan I dah kata tadi, kawan I. Dia kawan sejak sekolah lagi. Siapa? Rahsia. Shh... Hehe. Dia suka berangan. You suka berangan jugak ke? Hehe.

Member I ni memang suka gila baca novel. Koleksi? Tak payah cakaplah. Penuh bilik. Masa sekolah dulu I rajin je pinjam. Suka jugak baca novel masa sekolah dulu but not that much. The fanatic part. Hehe. Bila dah baca novel, hanyut. Berangan nak boyfriend or suami yang romantik, caring dan sebagainya *dulu. masa sekolah. okay?* Then, I stop baca (not totally) sebab I realized that I TAK AKAN DAPAT LIFE MACAM NOVEL. Not a crime to berangan but not for this friend, TOTALLY A CRIME. Sebab? Insist to have those fantasies to be applicable in reality. 

Knock! Knock! Hello! Life is not like that. Not perfect but you can make it perfect with your own way. Life has sweet, bitter, sour and salty. Sometimes we will have a happy life but not always. Those things makes our life perfect. Yang kawan ni, sampai la ni dok berangan. Umur dah tua. Memilih nak calon suami macam dalam novel. Boleh tak? Dia pun nak life macam novel. Selalu indah. Kalau ada conflict pun, sekadar sebentar sahaja. Ributnya , kilatnya, mendungnya, hujannya tak selalu hadir. But in realiti, dia sendiri tak boleh handle life dia. Bila ada masalah, always rely to others. Macam masalah tu orang lain yang punya. Bukan dia. Masalah tak boleh BEZAKAN realiti dan fantasi *kena buat Gestalt Therapy. REBT pun boleh. Realiti... not applicable. Hehe*.

I pun tak perfect. To tell the truth, I USED to:
Like novels.
Wrote novels / cerpen. 
Tulis madah-madah about love and life.
Wrote poems.

SHIFT to love:
Comics / manga.
Epic.

But then, when that happened, I started not like it *not hate it ya'*. I SHUT MYSELF. SHUT MY MIND. STOP to write. Then, when my friends dok sibuk-sibuk beli novel banyak-banyak. Baca banyak-banyak, I cakap kat depa, "nape suka sangat novel ni? Tak reti lah nak baca." Always said it to Cik Nad, Cik Iffa and Cik Bunga. I have the reason why *if you read this entry, now you know why*. Huhu. 

When I SHUT MYSELF, I was started TO FORGET what I did during my school days. Now I know the reason why I stop to like all those things. Juga just past few days, I terjumpa 'koleksi-koleksi' madah-madah yang I tulis. Bila baca balik, I said 'am I the one who wrote these?'. And just laugh. A louder one. That makes my memory come back.

So, the main point here, not a crime AT ALL to love all those things. Just bare in mind that fantasy is not reality. Kalaulah memang sama, it will be nice. Am I, right? *wish to have one too ^_^*

To my friends, Selamat Membaca Novel ^_^ *jangan berangan lebih, sudah. hehe* Jangan mare~ ^_^

4 comments:

My Name is Mar said...

Oooo.... Macam tu eh?..
Tapi.. wa tak suka baca novel..
SUKA jek wa berangan..
Berangan itu BAIK untuk kesihatan woooohhh...

BTW,IIUM tu stand for what ek?

Cerita bulan PUASA: Aku khatam dalam masa 5 hari berpuasa

Miss Ann ~♥ said...

bgs2...berangan pun baik~ hehe

Tuan Punya Hati said...

haha..berangan2 jg tp kena realistik la kan kak ann..hehe. FIY skrg ni sejak kenal Jemari Seni..hehe..i dh tak boleh nak bc cerita cinta..haha...u know kan Jemari seni takde la jiwang sgt..hehe. kita ber4 punya persamaan.(baru sedar..ekeke).

p/s IIUM stand for International Islamic University Malaysia..peace

nadia said...

cik ann: bkn berangan, tp merangka masa depan ^_^