Feb 28, 2010

Info About Counseling Part 4

" Focus on Emotion and NOT focus on Information "

Kata-kata ini Ann petik dari En. Arbain Pinni. Beliau adalah seorang guru besar disebuah sekolah yang agak hardcore. Juga ex-counselor dan ex-lecturer di INSTED, IIUM. Ann tak pernah berguru dengan dia tetapi cukup sekadar mengenalinya dalam jangka pendek. Agak lembut dan pandai berjenaka. Kata-kata ini Ann tak taulah dia petik dari mana pun tetapi amat bermakna sekali.

Betul kata-kata beliau. Sebagai seorang kaunselor atau bakal kaunselor, info itu tidak bermaksud tidak berguna tetapi fokus pada emosinya. Empathy (empati dan bukan simpati) juga perlu ada tetapi berpada-pada. Terimalah client with unconditional positive regard (penerimaan tanpa bersyarat) dan mesti genuineness (tulen) bila berada disisinya. Semuanya tertulis pada teori Carl Rogers (sila rujuk untuk lebih lanjut) dan memang sangat berguna!


4 comments:

nadia said...

betul2. setuju ngan en. arbain. sbgai kaunselor, emosi tu yg penting yg kita nak gali. hehehe..

pglm kat sek sg kertas mmg best. rasa nak pi lg. dah la dpt "gud partner" masa wat sesi tu. awk jgn jeles. hehehe....

Miss Ann said...

amboi2! "gd partner" eh...smcm je..haha

nadia said...

betul la, such a "gud partner" :P

saja je nak starch this words.

saya tak dpt byangkan kalau nnt kita jadi kaunselor betul2 kat sekolah. cheq tak tau nak buat apa nak handle case nnt :)

Miss Ann said...

haha..same goes to me...
nervous break down..hehe