Oct 2, 2009

* Cara Terbaru Menyebar Kuman HIV *

I get this from an e-mail. Just beware~!

Berikut adalah artikel yang perlu diambil perhatian sekiranya anda belum membacanya... Sila baca artikel berikut mengenai orang yang HIV positif seronok menyebarkan virus HIV. Ianya pernah ke udara di dalam Televisyen Thai di mana pesakit HIV ditangkap & didakwa tapi apa gunanya, beliau telah merosakkan ramai orang awam yang tak berdosa.

Jadi sila berhati-hati... Beberapa tempat berbahaya dan kebarangkalian menemui jarum penyuntik yang telah digunakan penagih...

1. Di kawasan pantai. Apabila anda berjalan di pantai sila pakai
selipar atau kasut, ada penagih dadah yang melakukan aktiviti di tepi
pantai danmenimbus jarum penyuntik di dalam pasir. Penyuntik ini
kemudiannya terdedah akibat ombak.

2. Di kawasan permainan kanak-kanak. Satu lagi kawasan pilihan
penagih.Terdapat kes di Australia di mana kanak-kanak yg tak berdosa telah
tercucuk jarum penyuntik apabila beliau turun daripada papan lunsur &
kemudiannya didapati HIV positif.

3. Di panggung wayang. Sila pastikan kerusi yg anda duduki. Kes yang
terjadi apabila seorang perempuan duduk di kerusi beliau dan terasa
sesuatu benda mencucuk. Beliau berdiri dan mendapati ada penyuntik dan
nota berbunyi "Welcome to the real world, you are now HIV positive' .
Doktor telah memeriksa jarum tersebut & mengesahkan ianya terdapat
virus HIV. Ianya berlaku di Hawai jadi berhati-hati... .

4. Di Georgia & Florida, ada kes menunjukkan pesakit HIV meletakkan
penyuntik di dalam tempat mengembalikan syiling, mesin air minuman...
jadi pastikan bila anda membeli air atau kandi, perhatikan betul-betul
tempat mengembalikan wang syiling... .mungkin terdapat jarum penyuntik di
dalamnya.

5. Di restoran Burger King, pesakit HIV yang juga pekerjanya
meletakkan sedikit darah di dalam burger & mencampurkan dengan mayonis
dan salad. Ianya seperti sos. Jadi cuba jangan pesan burger dengan
mayonis & sos Order di tempat lain. Ini adalah nyawa anda.
Sila forward maklumat ini sebanyak mungkin kepada orang lain, especially
orang yang anda cintai, anak anda dan sesiapa saja...

Dr Yasmin Anum Mohd Yusof
Associate Professor & Head Dept. of Chemical Pathology
School of Medical Sciences
USM, Kubang Kerian, Kelantan, MALAYSIA.

4 comments:

eda said...

wa....bagusnya penemuan cik ann ni....eda terkejut tau...terimakaseh sebarkan bende ni........cik ann, hati2 lah kite lepas ni hehe...

Miss Ann said...

sm2 eda...tula..ann pn tkejut gk..so better sebarkan bnda2 gni~

Lee said...

btul... benda2 camni pnah jadi. kalau tekena, pegi bwat cek darah pada hari yg sama. then akn ader check darah susulan dalam tempoh beberapa minggu or bulan utk mengetahui smada positive or negative and nak monitor activity virus. jgn terlalu cemas, risau or takut kalau terkena jarum suntikan yg suspect HIV. x semestinye mesti kena HIV kalo trcucuk. apepn pi bwat blood checkup. in hospital settings this situation is called needlestick injury... mmg common dkalangan doktor muda and med students.

1 more thing, dalam kite bjaga2 dgn penularan HIV, kite kena hapuskan stigmata org awam terhadap pesakit AIDS... HIV hanya menular melalui bendalir badan (darah, air mani cecair luka) tapi bkn peluh, air liur atau bersentuhan kulit... jgn sisihkn mereka. bkn sume org dapat HIV dari brkongsi jarum atau hubungan sex luar nikah... yg x bdosa pun ader.

chiao!~

nadia said...

gud info. si "marizal" should read this. huhuhu....