Jun 3, 2011

Cikgu Ann oh Cikgu Ann~

Hi peeps!
Seminggu sudah berlalu. Suddenly I started to miss my school. I ingat lagi first day ke sekolah. They greet me with "Assalamualaikum, cikgu. Selamat sejahtera, cikgu" Owh! Kekok sungguh I! Dulu masa mengajar kat day care, diorang panggil Ruzanna Jia Jia (means kakak). So, kali ni masuk sekolah yang real, depa panggil ceq CIKGU. Telinga kekok nak terima tapi hati suka! Hehe. 

Sekarang ramai yang bagi gelaran Cikgu Ruzanna dan Cikgu Ann. Melekat gelaran CIKGU. The feelings is different. Teringat pada suatu assembly kat sekolah tu. Cik Nad and I have to introduced ourselves in front of the teachers and 800 students of form 1 and 2. Speechless ma... Tiba-tiba terkeluar, "Nama cikgu Nur Ruzanna Rahman. Boleh panggil Cikgu Ruzanna atau Cikgu Ann. Nama cikgu panjang sangat ye." Ish! macam mana pulak boleh terkeluar Cikgu Ann. Malu I depan cikgu-cikgu termasuk cikgu hensem. Tapi takpe. Okay je kot. Hehe.

Hm... Tapi I kurang selesa jugak dengan personaliti I yang kurang ramah. I memang macam tu. Tapi I belajar menjadi ramah-tamah. Paling senang I buat pun hanyalah dengan senyum sampai ke telinga. But with sincere. Not a fake smile! Jumpa cikgu-cikgu or students, senyum aje jawapannya. Pernah je lalu kat koridor sekolah. Depan kelas form 5. Senyum kat budak-budak lelaki. Depa greet I. I jawab dan balas ler. Tiba-tiba diorang pulak excited semacam. Cuak I! Tapi buat cool je. Haish! Bahaya... bahaya... Nasib tak pakai baju sekolah! Fuh! So, I dah terbiasa kat sekolah selama sebulan dengan memberi senyuman yang ikhlas sebab I nak kenal semua orang kat sana dan dikenali. Cuma bila balik ke UIA, macam limited pulak. Environment berubah seketika. Kat sekolah I senyum pada semua termasuk cikgu-cikgu lelaki dan pelajar-pelajar lelaki. Tapi kat sini dah macam tak boleh pulak. Kang tersalah anggap. Huhu. Naya je... Tapi apa-apa pun I enjoy untuk senyum kat sekolah sebab freely nak bagi senyuman yang ikhlas. I tak ramah nak bercakap. But at least I kena murah dengan senyuman. Am I right?

Name tag I tu yang buat mahal bak kata kakanda Ami I~ hehe

2 comments:

AISHA INANI said...

hi cikgu ann!
oh i cnt wait my turn! theee~

arek said...

selamat pagi cikgu ruzz ehh ann..