Nov 23, 2009

* Info About Counseling Part 3 *

Semester ni Ann telah belajar 11 theories about counseling. Agak banyak tapi menarik. Dr. Haniza pun ada menyuruh kami memilih salah satu daripada teori itu, yang sangat dekat di hati kami. So, setakat ni Ann tertarik dengan Adlerian Theraphy. Wh- questions bermula disini...

Adlerian Theraphy fokus pada family constellation. Di dalam perkara ni, anak yang ke berapa dalam family menjadi keutamaan dalam therapy ni; anak pertama, anak kedua, anak yang tengah, anak bongsu dan anak tunggal. Setiap daripada mereka mempunyai karekter yang berlainan (boleh Google mengenai info yang lebih detail).

Mengapa memilih theraphy ni? Kerana Ann memang suka pada isu yang melibatkan setiap kelahiran kanak-kanak yang berlainan; maksudnya urutan kelahiran dalam family. So interesting to know. Walau bagaimanapun, Dr. Haniza meminta Ann review balik verbatim dari client yang Ann buat sesi sebelum ni. Sama ada berkaitan dengan Adlerian or tak. Bila di fikirkan balik, ada juga kaitannya...

6 comments:

nadia said...

owh...nak jd "Alderian" ke?
ikut minat masing2 la kan.
but i still sokong "Existential". hehehe....but pas ni nak tukar ke "Reality" la. Macam best lak "Reality" tu.

Yang penting...Say NO to "Psych Ana"
Geli gue. huhuhu

Miss Ann said...

haha!yela tu xske psych ana..tp ada org tu hr tu dia cm regret xwat psych ana ms exm..haha

nadia said...

hehehe...again...Say NO to "Psych Ana"

ala....sy tak konfident la.lgpn, klu nak wat "Psych Ana" kna pikir byk.masa dah cukup masa tu.

Neway, sy tak la regret sgt pn. huhuhu

Miss Ann said...

haha.iyolah tu..

lgpn pscyh ana utk org kaya2 je..bak kata mdm Azmah, yg cam kerusi org kaya2 di zaman rom. ala2 cte hercules g2..(terlebih tgk cte kartun disney..huhu)

nadia said...

betul2 setuju. tp klu kita apply terapi psych ana ni as our career, sure kaya. hahaha...

best apa, suruh org mimpi, bg kerusi best2, sampai lena 2-3 jam, pastu duit masuk. hehehe...

Miss Ann said...

aik?dh lain nawaitu nye...cik nad...hati jgn jd jht...haha