Jan 10, 2013

Tak Kenal Maka Tak Cinta

Hi readers...
Kembali menaip entry diblog ini.
Berkali-kali nak menaip, but in the end, just saved it as a draft.
Sejak minggu lepas lagi berdepan dengan hari-hari yang penuh mencabar.
Crying, clingy and cranky days!
Small children, 3 and 4 years old who never separated with their parents.
Boleh bayangkan macam-macam perangai. 
Mula-mula bolehlah pujuk-pujuk sayang.
Lama-lama? Rotan yang pujuk!
^__^

Setakat ni I tak pegang rotan mahupun perlu menjerit hingga tiada suara.
Kalau diberi rotan, bersiap sedialah ye..~
Tak mau rotan-rotan ni tapi dah lama-lama, memang perlu!
Nasiblah budak-budak ni masuk secara berperingkat.
Senang sikit nak handle.
Hari ni yang masuk sekolah, 10 orang (umur 3tahun)
Penat seyh!
Baru-baru belajar toilet training.
Ada yang masih dibekalkan pampers.
Tak nak bagi pakai tapi bila semua seluar yang dibekalkan oleh parents semuanya basah kena kencing mahupun buang air besar, jawapannya adalah pakai pampers...
MInggu depan ada last batch yang akan masuk sekolah lagi.
Prepare mental dan fizikal lagi.
T_______T

Cuma yang payahnya bila kurang vocabulary untuk berkomunikasi.
Even memang English medium tapi semua student adalah yang berbangsa Cina.
Faham-faham ajelah macam cakap ayam dan itik.
Dan alhamdulillah berguna juga belajar masa kat universiti dulu.
Juga masa kerja kat tempat lama.
Berguna juga akhirnya.
Sekarang ni hari-hari berhabuk cakap bahasa Cina.
Tapi dengan budak-budak je.
Ulang perkataan-perkataan yang sangat simple dan lama-lama boleh blend sendiri untuk jadikan ayat yang lain.

Mula-mula cakap slow-slow sebab malu nak sebut. 
Kang salah sebut, lain dah maknanye.
Sekarang? Kuat-kuat lagi.
Hehe...
Rupanya impian I untuk belajar bahasa lain terutamanya bahasa Cina, tercapai.
Dah nama pun ada keturunan Cina tapi tak tahu berbahasa Cina.
Rugi sangat.
Sebenarnya tak rugi belajar bahasa lain.
Kelebihan lagi tau...

Cuma I agak kurang senang bila ada orang yang mempertikaikan kalau belajar bahasa orang lain akan jadi bangsa lain.
Kalau macam tu, orang yang beragama Islam, Melayu, juga belajar bahasa Arab, makanya jadi orang Arablah ye?
Dan sama juga belajar bahasa Cina, English, Jepun, Korea dan lain-lain.
Typical minded!
Sangat tidak bersetuju.
So, dialah yang rugi sebenarnya.

So, impian I untuk belajar berbahasa lain tercapailah jugak walaupun kalau boleh nak belajar semua bahasa di dunia.
Dan check list bahasa yang I tahu adalah:
Bahasa Melayu: Excellent
English: Can be improve
Arab: Beginner
German: Beginner
Mandarin: Beginner

Dan kalaulah I 'dicampakkan' ke negara yang bertutur dalam bahasa Arab, German mahupun Mandarin, I sanggup!
Insha'allah~

Dan please, janganlah typical minded sangat...
Not good for your health!

1 comment:

Lala Latif said...

hye dear...
dtg dari blog BA..
baca komen awk, n mmg setuju..
pengasuh pun mmg manusia..
yg ada tahap kesabaran...
kalau sy pun, jumpa budak yg suka melawan ckp sy pun, sy geram je..

tp, dlm kes ni, baby tu baru 10 bulan..bukan 3 4 tahun..n dats why semua org rasa benda ni sangat tak adil..budak yg tak tahu apa2 tp dilempang dan dicampak sesuka hati..sebab untuk dia buat mcm tu pun sgt xrelevan..xpuas hati dgn rakan sekerja, tapi yg jadi mangsa anak org..

yup...lepas ni kena cari taska yg betul2 baik..sdgkan taska yg berdaftar ngn JKM pun boleh buat macam ni... Apatah lagi taska yg xberdaftar...