Jan 12, 2014

Natural Beauty

Happy Sunday peeps!
Hari ni I nak cerita 1 cerita kat readers...
Last week was our Form 1 Orientation Day at school.
So, we collaborated with students Form Six Community (FOSCOM).
Jadi, kami bagi peluanglah kat budak-budak upper 6 untuk collect markah ko-kurikulum atau dengan perkataan lain, markah bonus.
Dan pada hari terakhir tersebut, I pun borak-borak dengan girls ni.
Dan soalan yang paling biasa adalah ini dan meleret-leret jadinya...

Student A: Cikgu dari mana ye?
Cikgu: Cikgu dari KL.
Student B: O... Tak macam dari semenanjung.
Cikgu: Hmm... tu la.. ramai teka cikgu ni dari Sabah atau Sarawak. Agak-agaknya kenapa ye?
Student A: Selalunya cikgu-cikgu dari Semenanjung ni ber-make up. Tak macam orang sini. Kami jarang make up dan pakai pun setakat eyeliner je. Jarang bha.
Cikgu: Eh.. Cikgu pun make up jugak pe...
Student B: O... sebab cikgu tak berapa nampak sangat make up. Yang lain make up tebal-tebal.
Cikgu: Kenapa orang sini tak make up?
Student B: Entahlah cikgu. Tak biasa itu dan tak perlu rasanya...
Cikgu: So, kamu nak kata orang-orang di Sarawak ni natural beauty. Macam tu?
Student A: Ha! Betullah tu cikgu! *dengan nada proud gitu dan gelak-gelak*
Cikgu: So, kalau macam tu, kamu kata cikgu muka macam orang Sarawak kan? Maknanya cikgu ni memang natural beauty lah! *nada mengena*
Student A & B: Haaaaaa!!!! Bukan macam tu cikgu! Haha... *sedikit menjerit dan gelak besar*

Well, they made my day! Haha... Seronok kalau dengan budak-budak sekolah ni because their way of thinking memang out of box! Masa diorang nak bagi jawapan tu, I'm expecting kata I ni berkulit cerah or muka tak macam Melayu ke. But then, wow! Rupanya orang Semenanjung ni suka make up tebal-tebal. At that moment I realized that memang sejak ke sini jarang I nampak orang localber make up bagai. Mungkin contoh-contoh cikgu di sekolah tu membuatkan mereka nampak obvious berbanding orang local. 

Natural beauty! haha!

But for me, I tak kisah sangat tapi tak bermaksud ke sekolah dengan selekeh. Janji letak bedak-bedak, blusher and lipstick / tint Moly / lipbalm berwarna. Dan paling penting, kecantikan I adalah milik Mr. Hubby seorang~ wnk! wink!

2 comments:

Abe Kie said...

salam. dulu sy pernah mengajar di Papar, Sabah. Disebabkan saya ni rendah n sedikit gempal serta cerah sikit kulitnya maka anak2 murid sy ingatkan sy ni org Kadazan. Pas tu cakap Sabah sebijik mcm mereka..tp sejak balik Kelate ni dah x berapa pandai cakap slang Sabah...

Ruzanna Rahman ~♥ said...

wslm Abe Kie...
Bila dh gitu memang nak tak nak kena belajar bhs diorang...
tp menarik :)