Apr 19, 2010

Macam mana nak jadi perempuan ~ Berambut Pendek

Dah baca entry part I dan II? Kalau dah, meh tengok part III pulak. Cakap-cakap pasal "perempuan berambut pendek"... Interesting, huh? Tiba-tiba dapat idea bila tengok tv3, siaran Wanita Hari Ini. Cakap pasal tajuk yang Ann sebut just now. Ada kena-mengena dengan Ann jugak sebab dulu masa kecik-kecik ibu selalu potong rambut Ann cam boy. Masa kecik-kecik nak je rambut panjang sebab tengok member-member berambut panjang. Ala... budak sekolah rendah masa tu. Then, lepas sekolah menengah barulah dapat bela panjang sedikit. Aish! tersasul bercerita panjang pulak.

So, sekarang pun kadang-kadang bela pendek jugak tapi my younger brother cakap, "janganlah potong pendek. Tak lawa". Statement yang sangat tak betul... Tadi dalam WHI pun ada je yang cakap [part menanya pendapat orang ramai] potong pendek okay je. Ada yang kata, tak okay pendek sebab tak ayu gitu... Sangat salah jugak statement itu sebab:
  • potong pendek senang nak urus rambut
  • potong pendek tak semestinya nampak boyish
  • potong pendek still boleh "nampakkan" diri macam girl. [eg. pakai hairband, hair clip]
Ann sangat teruja bila tengok rambut pendek [of course girls]. Teringin jugak rambut panjang tapi buat masa ni leceh jugak. But now still keeping my hair as maximum as I can. Sekarang ni famous dengan bobs hairstyle and short hairstyle. Boleh je tengok contoh macam Posh Beckham, Julia Ziegler or Ueto Aya. Neat, nice, sexy and cute too~!


Ueto Aya dalam cerita "Attention Please!"...

Julia Ziegler

Posh Beckham with bobs hairstyle...

So, to all girls out there, don't feel offends if you have short hair 'coz still ada cara lain nak gayakan rambut anda. Pakailah hairband yang comel-comel ke or put wax / mousse / gel ke... okay what...


p/s: pics randomly from google

7 comments:

nadia said...

hehehe...have short hair is not a crime la :)

sy dulu2 masa kecik suka je rambut pendek, even lg pendek dr abg n adik2 sy tu. pantang panjang je rambut, msti potong bg pendek balik. sy tak leh berambut pnjg, rasa panas je. u know me...hehehe... (dulu eh masa kecik2 sbb sy kn lasak n ganas :P )

but, skrg kn tgh belajar jd "perempuan" melayu terakhir gitu, mcm nk kena smpn rmbut pnjg balik. lgpun abg sy slalu ckp, perempuan tak elok potong rambut pendek sgt, mcm laki. nnt tak dapat beza. hehehe. at least klu nak berambut pendek pun, biar la paras rambut tu smpai bawah telinga.

sy slalu wat bodo je klu dia kata gtu, sbb dia jeles tak leh nak smpn rmbut pnjg. dia jeles rambut sy panjang dr dia. dan klu sy potong rmbut pndek, sy lg "macho" dr dia. hahaha...

klu awk nk potong pendek, mcm julia ziegler ok kot tuk awk. mcm sweet je ngan awk. hehehe

P/s: comment yg pnjg tuk awk. sori. dah potong rambut ke?

kalam said...

potong pendek bukn x lawa panjang pun lawa bagi saye pendek nmpk seksi dan comel .....

simpan pnjang nampak ayu n cntik ...


but tiap tiap satu nyer tetap ader ayu comel cantik dan seksi yang tersendiri

kalam said...

hehehehehe if x cute gak botakkan je macam sharifahh amani ok gak kot heheheeh

Miss Ann ~♥ said...

Nad: citer yg pjg...cm confession jer..ur story was similar to mine but yg lainnye sy xde abg..haha

my mum dh siap bli magzne hairstyle..dh naik lonyoh magazne tu..still thinking which hairstyle..pendk n mgkin a bit bobs kot..hehe

Miss Ann ~♥ said...

kalam: ye tp xsume laki leh trima gal berambut pendek..ala2 kata nampak boyish g2..
so depends la..

Miss Ann ~♥ said...

kalam: itu dh sm cm laki nmnye..mn blh..

kalam said...

heheeheh yup x seme laki blh terima but not me la kalam blh je terima sebab kalam suke e.g : winona ryder pelakon omputih tu ..