Apr 23, 2010

Macam mana nak jadi perempuan ~ Pandai Memasak

Ehmm... Tetiba pulak dah jadi part IV. Dan tiba-tiba jugak dapat idea nak memuntahkan idea tentang topic ni. Kali ni cakap pasal "perempuan wajib pandai memasak". Is it true? Well, perkataan masak je agak luas. Antaranya ialah masak makanan seharian [lauk-pauk], kek, biskut, roti dan puding. Bila cakap pasal ni selalu ibu Ann mengomel "awak ni suka masak yang biasa-biasa je. Ada bakat masak kek tapi tak suka pulak." Bila fikir balik, ada bakat ke masak kek? Dulu pernah tolong ibu masak kek. FYI, my mother is a great cooker in our household. She loves to bakes cakes, breads and cookies so much. Unlike me, more to "skillful" to cook several dishes and pudding. I not prefer to bake cakes, cookies or bread. Same goes to my mother, who does not prefer to cooks dishes. Kami kontra! Tapi ibu still pandai masak semua jenis. Saya kalah... (-_-)

So, perlu ke seorang perempuan tahu masak semua? Bagi Ann perlu tapi Ann still tak prefer masak kek or cookies. Tak tahu kenapa. Kadang-kala jelez tengok girl yang pandai masak kek. Kesedaran itu ada tapi tak dapat dibendung. huhu... Bila umur meningkat, (ala-ala macam nak kahwin gitu...) kena ada banyak ilmu memasak. Ann taklah sehebat ibu yang pandai memasak. But I cook with passion in it. Sedap? Tiada jawapan sebab Ann tak tau menilai masakan sendiri (^_^). Tapi family makan diorang okay je. Habis jugak lauk-pauk. ke sebab lapar sangat? hehe...

Ha! lagi 1... Pernah je kedengaran orang berkata, "KL girl tak pandai masak. Jangan cari bini yang asal KL." [sebab Ann orang KL] Soo..... TYPICAL! Aak menggelegak darah jugak. Pada Ann, tak kiralah dari mana pun asalnya, tak semestinya pandai or tak reti memasak. kat mana-mana pun sama je. Didikan keluarga yang membentuk seseorang. Kalau nak kahwin pun at least kena tahu memasak. Tak semestinya pandai memasak. Ingat tu... dua benda yang berbeza. Skill memasak boleh improve. Cuma suami kena bagi dorongan [bagi yang single macam Ann... husband-to-be]. Macam ayah Ann. Dia suka makan. Sebab tu ibu macam lagi suka nak memasak. Dari situ dia improve.

Cuti dah nak habis. Auwww...! -_- Tak ada masa dah nak masak untuk my family kat rumah. takpe... Lain kali ada ^_^

4 comments:

kalam said...

abng sgt setuju

Miss Ann ~♥ said...

stuju yg mn?

"Hamba allah swt yg lemah" said...

salam sibuk ke.. kalau ade masa ziarah la blog saya ni...

cantik la blog awak:) salam pekenalan.. kalau ade masa datang la ke blog saya


http://pesananbersama.blogspot.com/vis


http://sentiasa-bertaubat-pada-allah-swt.blogspot.com/


http://jom-ketawa.blogspot.com/



http://kongsi-atikel.blogspot.com/


http://messagewith.blogspot.com/



http://stduden-now.blogspot.com/



http://melayu-di-dunia.blogspot.com/

pilih la yang mana awak bekenan maaf kalau saya menyusahkan..:)

Miss Ann ~♥ said...

wslm..thnx sbb sudi singgah blog sy ni...banyaknye blog awk...xtau nak visit yg mana 1...tp xpe...insya'allah sy akan visit.. ^_^