May 9, 2010

Macam mana nak jadi perempuan ~ Shopaholic

Okay readers~ Entry tentang topic ni bersambung lagi. Macam yang anda baca seperti diatas. Dapat idea dari my lecturer. Dia berkata (lebih kurang macam ni la...), "kalau wife saya gi bershopping, saya rela duduk kat satu tempat dan tunggu dia. Tak pun, langsung tak ikut sebab tak larat," Kedengaran wife dia ala-ala dalam cerita "the confession of shopaholic". Agak kesian kalau dapat husband yang tak nak menemani wife gi bershopping. -_-

Anda rasa semua perempuan kaki shopping ke? Oh! No, my dear... Tak semua sebab Ann taklah kaki shopping. Bila memang nak pakai, Ann akan beli. TAPI, sesiapa yang ikut Ann bershopping, mesti kena tawaf dulu. Kunun-kunun nak cari harga yang murah dan pilihan yang lain ^_^.

Kebaikannya:
  • Puas hati dengan pilihan yang lebih baik
  • Mungkin akan dapat harga yang lebih murah
  • Cuci mata tengok leng chai (sampingan sahaja...hehe)
Keburukannya:
  • Penat betul!
  • Risiko "kehilangan" kalau berkenan kat blouse merah (contoh sahaja) tu, tiba-tiba bila patah balik, nak beli baju tu dah takde. Menyesal pun ada nanti.
There's a little bird said that, "saya tak suka gi banyak-banyak kedai or terlalu banyak pilihan sebab payah nak memilih," Guess what, dia adalah seorang lelaki. So, tak hairanlah kalau lelaki tak suka ikut girl pergi shopping. Make sense, right?

So, pada sesiapa yang shopaholic. Maksud disini ialah asal Mr. Tensy datang jer, mesti nak bershopping or dapat duit gaji je, terus melabur bershopping, disini Ann ada few tips yang mungkin dapat membantu anda. Kalau berani nak mencuba, boleh jer. Tapi tak cuba, takkan tau. Betul tak?

Okay, here's the tips:
  • Senaraikan apa yang hendak dibeli sahaja.
  • Jangan bawa duit banyak-banyak. Contohnya, keluar bawa RM100 jer. Ini tips bagi yang memang selalu keluar bershopping. Tapi jangan lupa budget untuk transportation, makan-makan dan sebagainya.
  • Jangan bawa kad kredit (bagi sesiapa yang ada).
  • Jangan bawa kad ATM sebab ada kes kawan Ann yang sanggup cucuk duit bila duit dalam poket dah habis dan selepas tu sambung bershopping.
Okay... senarai pendek pun dah dibuat. Apa lagi... jom gi shopping~ ^_^

5 comments:

kalam said...

bukn termasuk dlm shoppingholic gak ker tu

Miss Ann ~♥ said...

yg mn?

kalam said...

YANG ORG TU LE

nadia said...

tengok tu, tak abes2 dok cuci mata. siap msuk dlm list tu. Nnt mata naik ketumbit, tak tahu la. hehehe....

Miss Ann ~♥ said...

nad: haha...sj je menambah senarai...xsmstinya kne wat...hahah