Jun 6, 2010

Kenduri Kahwin

Ann baru jer balik dari kenduri. First time attend 2 kenduri in 1 row. Anda dapat bayangkan perut Ann full giler. kenduri yang pertama, jiran depan rumah. Anaknya tu dulu rakan sepermainan masa kecik-kecik dulu. Dulu, nak pergi sekolah agama (waktu petang), dia akan tumpang my mum and kitorang gi sekolah sama-sama (Ain't it sounds sweet?) Dia muda setahun dari Ann jer. Bila menginjak alam sekolah menengah, kami dah tak berjumpa dah sehinggalah kebetulan masuk kolej yang sama. Jumpa pun jarang... A few months ago, dapat tau dia bertunang. Alih-alih balik rumah baru-baru ni, my mum kata dapat invitation dari Pakcik Halim (ayahnya); bernikah dan melangsungkan perkahwinannya... Rumah yang kedua pulak, kawan my parents. Anaknya tu pun pernah jugak jadi kawan kejap masa sekolah rendah dulu. Bila dah besar panjang ni, lost contact. Kawan ayah ni mengahwinkan anaknya 2 orang sekali gus. Mesti happy jer~

Masa menjamu selera dirumah yang kedua, ramai kawan-kawan office ayah datang. Meriah sungguh! Tengok ayah and his friends borak sakan and gelak-gelak. Tiba-tiba terdetik dihati Ann... Agaknya 20 - 30 years from now, nanti Ann pun mesti akan melalui fasa yang sama macam my parents and their friends. Mula-mula berada di alam perkahwinan. Then, beranak-pinak and time anak-anak bersekolah. Next, college /university phase. Tup-tup, nak mengahwinkan anak-anak bujang. Isn't it a long journey to go? Especially with someone that meant to us. Someone that willingly to live together and face all the future obstacles. Right now my parents in between of their children are still in study phase and at the same time waiting their daughter (obviously it is me!) and son (my younger brother), to go for the next level; get married!

When we are still in 5 members.

Time goes by... I could see wrinkles on my parents faces and that shows they had already went through all the hardship days to raised us by showering lots of love and cares. To say thanks is not enough compared to what they had done to us. Millions thanks to both of you. Even though it is hard for us to say it in words...


4 comments:

kalam said...

3 orang budak comel

nadia said...

agak2 bila plak kenduri anak perempuan pak cik Rahman ni ye???
tak sabaq chek nak pi ni. huhuhu...

normal la tu Cik Ann. Fasa-fasa ni kita bkal lalui gak. according to Erik Erikson, kan ada lapan stages tentang human development. setiap stages kita kena penuhi, kalau tak akan ada masalah utk stages yg seterusnya.

dlm islam sendiri pun mmg kita kna lalui semua ni. fasa dlm rahim ibu, jdi kanak2, dewasa, kawen, beranak pinak, dan pastinya mati. itu sesuatu yg pasti, bukan.

wah...ni dah mcm bg tazkirah + presentation dlm class plak.

sory, terlebih sudah. hehehehe....

Miss Ann ~♥ said...

Ehm...pakcik Rahman kata gi cari2 dulu...dah jmpe add ke dlm list byk2..hehe..then, dia kt lg, "awat tak sabaq...la ni ngaji dlu.." hehe..(memandai jer)

sy menerima tazkirah anda pd hr ni...sbg info tambahan...hehe...tafaddhol...syukranjazilan ya habibati..

kalam said...

panjang nyer tazkiran penceramah mude kite ni yer