Jun 6, 2010

Macam mana nak jadi perempuan ~ Suka Membebel?

Kalau tengok topic kat atas tu, memang sah-sah para lelaki mengiyakan ajer. Entah-entah lagi bersorak kegembiraan. Well, sejak zaman-berzaman perempuan memang "terkenal" dengan isu ni. Mari kita guna perkataan lain sikit... Mengomel yer or nagging. Sebelum kita pergi in further details, mari kita baca story ni... (as usual...)


  • Situasi A ~ Didalam sebuah keluarga melibatkan antara Daddy dan Mummy. Menyuruh anak mereka mandi:
Daddy: 

"Danial. Mandi." *sambil buat muka serius*

Mummy: 
"Danial. Dah Maghrib ni. Mandi. Buka baju tu letak kat washing machine. Mummy tak nak baju bersepah-sepah yer... Mandi jangan lupa sabun. Jangan mandi koboi yer... Kang Mummy nak check. Mandi tak basah, siap yer!" *sambil mencekak pinggang dan muka marah*


So, dah nampak perbezaannya? Really obvious, right? But that's the reality. Bukan membebel tanpa sebab but at least tak perlu cakap banyak kali. Maksudnya, lepas mandi kena bersuruh pulak letak baju dalam washing machine. Then, kalau mandi tak betul-betul basah, kerah pulak mandi lagi sekali. Tak ke payah tu... (it's sounds like me but not as "Mummy" roles. Sometimes)



  • Situasi 2 ~ In relationship "things"
Si boyfriend bertanya kepada girlfriend nya, "Okay tak kalau I bagi nie jer kat kawan I?" Girlfriend nya menjawab, "Hah! Nak bagi nie jer? You nie agak-agaklah nak bagi barang pun. Barang murah gini... bla... bla... You keje... bla... bla..." (p/s: kalau dapat girlfriend seorang kaunselor or counselor-in-the-making akan tanya, "Awak rasa?"... hehe)


So, yang ni pun obvious jugak kan? Tapi kalau setakat cakap pendek jer, nanti boyfriend dia tak belajar apa yang patut dan apa yang tak. Perempuan dijadikan pelengkap bagi seorang lelaki. Macam entry yang lepas-lepas, Ann dah sentuh part perempuan sebagai pelengkap lelaki. 

Tapi kan, lelaki pun ada yang jenis suka mengomel. Lagi-lagi kalau... 

Mengomel + Menyindir = SAKIT HATI wooo... 

Mau menangis + Makan dalam = MERAJUK... 

Mungkin dalam dunia memang hanya melihat perempuan begitu. Memang sangat obvious tapi kadang-kala itulah yang menjadi pengubat bagi si lelaki. Tapi perempuan pun kena ingat, mengomel biarlah berpada-pada. Ann pun mengingatkan untuk diri sendiri juga...

4 comments:

nadia said...

oooo.....gitu ya cara mummy bercakap. ternyata perempuan akn ckp pnjg lebar utk menrenagkan sesuatu. bravo perempuan.

even i'm " a girl with a few words" but i still luv nagging. hehehe....trait suka ckp mmg dah ada dlm gen org perempuan kot.
ok sy nagging bertempat dan utk org yg tertentu shj.
nagging bukan sbb marah tp sbb syng. get my point???
oh apa yg sy tgh bebelkan ni???
see....it's proven already.
sory, jgn marah.
peace no war :)

p/s: adakah awk akn nagging ank awk mcm "mummy' di atas?

Miss Ann ~♥ said...

bravo to u too...coz u r perempuan also..hehe..

nagging is not a crime but dun "overload"...nti laki lari...besala laki...nti kuar plak words "bisingla"...nti lagi hati panas jer..hehe

p/s: it's not proven yet nad cz i'm not even married yet..dun hv kids around me...LOL..but with my siblings? sumtimes..LOL

helmi said...

huhuhu...women are cerewet???
hmmmm....

Miss Ann ~♥ said...

helmi: xla cerewet sgt...sila tengok entry "suka memilih" yer..